Zeven jaar lang werkte de Rotterdamse fotograaf Eddy Seesing aan een serie portretten van voorgangers van zeventig verschillende geloofsgemeenschappen in Nederland. Veel van die kleurrijke werken zijn te zien op een gemeenschappelijke tentoonstelling van Tilburg University en Bibliotheek Midden Brabant. De tentoonstelling is van woensdagmiddag 23 januari (15.30 uur) tot en met 21 maart te zien op de universiteit en in Bibliotheek Tilburg Centrum.
De kleurrijke serie Religie Nu toont officiële kerkelijke leiders en de voorgangers van meer informele geloofsgemeenschappen, in hun natuurlijke omgeving. De serie toont de rituelen en gebruiken en schept tegelijkertijd een tijdsbeeld van de hedendaagse samenleving en de verscheidenheid aan religies die ons land kent. Zowel christenen van verschillende gezindtes, als diverse richtingen binnen de joodse en boeddhistische gemeenschappen en de moslim- en hindoegemeenschappen zijn te zien.
Door de manier waarop Seesing het begrip religie heeft benaderd, legt hij vooral de nadruk op de overeenkomsten tussen de verschillende geloven.
De tentoonstelling wordt geflankeerd door een lezing van Eddy Seesing op 22 februari om 15.30 uur in de bibliotheek aan het Koningsplein in Tilburg. Na de lezing volgt een gesprek onder leiding van Ralf Bodelier met drie wetenschappers van Tilburg University. Zij brengen allen een ritueel symbool mee, aan de hand waarvan ze met elkaar en met het publiek in debat gaan over de betekenis van religie en rituelen in het ogenschijnlijk ontkerkelijkte Nederland.
Naast de tentoonstelling organiseert Tilburg University ook een kinderprogramma, een programma voor internationale studenten en een programma met wetenschappers van de faculteit Humanities. Informatie daarover en over de organisatie van de tentoonstelling is vanaf 23 januari te vinden op de website www.tilburguniversity.edu/religienu.
Eddy Seesing woont en werkt in Rotterdam. In zijn projecten portretteert hij groepen mensen met eenzelfde sociale, maatschappelijke of religieuze achtergrond. Zo maakte hij met een groep Marokkanen uit Gouda de video-installatie Boughaz, waarin 24 mannen en vrouwen verdeeld over drie generaties openhartig hun levensverhaal vertellen. In deze bijzondere verhalen nam religie een belangrijke plaats in. Hieruit ontstond het project Religie Nu, met als doel een portret te schetsen van alle geloofsrichtingen die Nederland rijk is.