Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een coatinglaag ontwikkeld die zichzelf herstelt van krassen en vuil afweert. De coating kan worden toegepast op auto’s, die dan niet meer gewassen hoeven te worden. Ook kunnen zo mobieltjes worden gemaakt waarop geen vette vingerafdrukken achterblijven en krasjes verdwijnen.
Herstellend
Eerder bestonden al coatings die antibacterieel zijn, maar deze verloren hun functionaliteit al snel na kleine beschadigingen. De onderzoekers zijn er nu echter in geslaagd om de coatinglaag zichzelf te laten herstellen, waarbij nanosteeltjes die bij beschadiging normaal plat gaan liggen, als vertrapt gras weer omhoog gaan staan. Daardoor behouden ze hun functie.
Dit gebeurt overigens alleen bij ondiepe krassen, die niet helemaal door de coating heen gaan. Dat is op dit moment de beperking van de nieuwe technologie.
Toepassingen
Naast auto’s en mobieltjes kan de uitvinding bijvoorbeeld worden gebruikt voor krasvaste contactlenzen. Ook schepen en vliegtuigen kunnen baat hebben bij de uitvinding; algen hechten zich niet meer aan schepen en vliegtuigen blijven schoner, waardoor minder luchtwrijving ontstaat en minder kerosine nodig is.
Verwachting
De uitvinders gaan de vondst verder ontwikkelen en verwachten dat de coating over zes tot acht jaar toegepast kan gaan worden en dan evenveel kost als huidige coatings.