Waterschap De Dommel bouwt bij de rioolwaterzuivering in Tilburg een speciale installatie die biogas maakt van rioolslib. In 2014 volop moet er volop energie te halen zijn uit Tilburgs afvalwater.
Begin volgend jaar begint Waterschap De Dommel met de voorbereidingen om zelf meer energie te winnen uit afvalwater.
Groene energie
Bij de rioolwaterzuivering Tilburg wordt een speciale installatie gebouwd die biogas maakt van rioolslib uit heel Midden-Brabant. Dus ook het afvalwater van inwoners en bedrijven uit Tilburg. Dat gas kan weer worden omgezet in groene energie. Dus iedere keer als je het toilet hebt gebruikt, kan het waterschap een beetje groene energie produceren.
De bouw van de installatie neemt ongeveer 2 jaar in beslag. Nu al wekt het waterschap in Tilburg zelf groene energie op. Waterschapsenergie dus. Maar vanaf 2014 wordt dat veel meer.
Rioolwaterzuiveringen
Waterschap De Dommel zuivert het afvalwater van inwoners en bedrijven in Midden-Brabant. Via de riolering wordt het afvalwater naar 1 van de 8 rioolwaterzuiveringen getransporteerd. Het schone water brengt het waterschap weer terug in beken en rivieren.
Boordervol energie
Met het rioolslib dat overblijft kan meer worden gedaan. Het zit boordevol energie. Nu al haalt het waterschap in Tilburg een deel van die energie uit het afvalwater om het voor de zuivering te gebruiken. Maar al langer leeft de gedachte om er nog meer energie uit te winnen. Zeker als straks alle rioolslib uit Midden-Brabant in Tilburg wordt verzameld.
Alternatieve bron
Ben Besselink is lid van het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel: “Voor de energie die wij als waterschap voor ons werk nodig hebben, gebruiken we nu al groene stroom. Samen met alle andere waterschappen in ons land hebben we afgesproken, dat we die alternatieve energie nu ook zoveel mogelijk zelf gaan opwekken. Wij hebben natuurlijk het voordeel dat we zomaar beschikken over een bron voor alternatieve energie: ons aller afvalwater! Daar gaan we nu dus energie uit winnen.”
Hele woonwijk
De installatie die in Tilburg wordt gebouwd levert straks zoveel energie dat het waterschap er ruim 50% van de totale eigen energiebehoefte mee kan vervullen. De rioolwaterzuivering in Tilburg zal dan zelfs helemaal op Waterschapsenergie draaien. En dan blijft er nog zo’n 3,8 miljoen kubieke meter gas over. Genoeg voor een hele woonwijk.
Meststof
“En dit is nog maar het begin”, zegt Ben Besselink. “Want we weten nu bijvoorbeeld al dat er bij het vergistingsproces een meststof vrijkomt waar in de landbouw veel vraag naar is. Die gaan we dus ook uit het afvalwater halen. Een bijkomend voordeel van de installatie in Tilburg is dat het rioolslib voortaan niet meer helemaal naar Moerdijk hoeft te worden vervoerd. Dat bespaart veel transportkosten en CO2-uitstoot. Doordat we zowel energie produceren als besparen, hebben we jaarlijks al gauw een financieel voordeel van zo’n 2 miljoen euro.”
Snelkookpan
De nieuwe installatie in Tilburg wordt gebouwd naar een ontwerp van het Noorse Cambi-systeem, een soort snelkookpan die uniek is voor Nederland. De bouwactiviteiten beginnen februari 2013 en duren het hele jaar 2013. Als alles volgens plan verloopt, kan in april 2014 uit het afvalwater van alle huishoudens en bedrijven in Midden-Brabant energie worden gehaald.