Met een sobere maar indrukwekkende plechtigheid zijn vandaag 15 augustus 2011 de gefusileerden op Gorp en Roovert herdacht.
Er werden kransen gelegd door de burgemeesters van Hilvarenbeek, Goirle, Haaren, St. Michieslgestel en door Herman van Run, de oudste nog levende gijzelaar.
Een trompetist blies de Last Post nadat er twee minuten stilte waren gehouden. Daarna volgde een defilé langs de graven.
De Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren organiseert de jaarlijkse herdenking op Gorp en Roovert. Eerder op de dag kwamen de gasten bijeen op het heemerf van de Heemkundige Kring Goirle.
In de vroege ochtend van 15 augustus 1942 werden door de Duitsers 5 personen in de bossen van ”Gorp en Rovert” te Goirle (tegenwoordig gemeente Hilvarenbeek) gefusilleerd. Als eerder in gijzeling genomen Nederlanders werden zij gefusilleerd op bevel van Generaal der Flieger Christiansen als represaille voor de sabotage op 7 augustus 1942 aan een spoorlijn in Rotterdam.
In de landelijke ochtendbladen plaatste de Höhere SS und Polizeiführer Nord West deze bekendmaking:
”Aangezien ondanks de uiterst dringende uitnoodiging van den Wehrmachtsbefehlhaber General der Flieger Christiansen de daders van den springstofaanslag in Rotterdam te laf zijn geweest om zich aan te melden, zijn de volgende gijzelaars aangepakt en hedenmorgen doodgeschoten:
- Mr. Robert Baelde
maatschappelijk werker, *22 juli 1907, woonplaats Rotterdam
- Willem Ruijs
directeur Rotterdamsche Lloyd, *25 augustus 1894, woonde in Rotterdam
- Otto Ernst Gelder, Graaf van Limburg Stirum
substituut officier van Justitie, geboren 13 april 1893, woonplaats Velp
- Christoffel Bennekers
hoofdinspecteur van politie, *28 mei 1894, woonplaats Rotterdam
- Alexander, Baron Schimmelpenninck van der Oije,
landeigenaar, *21 december 1913, woonplaats Schuddebeurs.
De ’Polizeiführer’ nam niet eens de moeite om de namen van de slachtoffers correct te vermelden.
De fusilladeplaats is te vinden in het uitgestrekte bosgebied “Gorp en Rovert” in de driehoek Hilvarenbeek / Goirle / Poppel (België).
Toegang aan de oostzijde van de N 283 Goirle-Poppel, ongeveer 1 km vóór de grens met België. Boven bij de witte slagboom hangt een oranje bord met “←15 AUG. 1942”, verder is de route alleen te voet of per fiets begaanbaar. Na ± 2 km op een kruising rechtsaf, na ± 300 meter nogmaals rechtsaf waarna 100 meter verder de omheinde executieplaats, met aan de zijkant 2 graven, is bereikt. De overige 3 personen zijn door hun familie elders herbegraven.