Verduisterde auto terug dankzij ANPR-techniek
TILBURG: Een verduisterde personenauto werd dinsdagavond 18 januari 2011 bij een verkeerscontrole in Rotterdam. De Volkswagen Golf was in november 2010 op slinkse wijze ontfutseld van een Tilburgse ondernemer. Er werd destijds alleen een kleine aanbetaling gedaan. Het volledige aankoopbedrag bleef uit. Bovendien werden door de dader ook twee gehuurde vrachtauto’s niet terug gebracht bij de Tilburgse ondernemer. De gedupeerde ondernemer deed aangifte van verduistering tegen zijn oude kennis. De kentekens van de voertuigen werden internationaal gesignaleerd. Tijdens een verkeerscontrole op dinsdagavond 18 januari in Rotterdam sloeg het zogenaamde ANPR voertuig (=Automatic Number Plate Recognition) aan toen de bewuste VW Golf passeerde. De politie zette de auto aan de kant en arresteerde de bestuurder. Het bleek om een 35-jarige Rotterdammer te gaan. Het was overigens niet degene die het voertuig destijds had meegenomen bij de benadeelde.
Die persoon wordt nog steeds gezocht. De arrestant werd door de Rotterdamse politie overgedragen aan de politie in Tilburg. Hij is in het belang van het verdere onderzoek ingesloten.
Een ANPR-voertuig wordt ook wel een catch-scan genoemd en wordt door diverse opsporingsdiensten gebruikt. De ingebouwde camera in het voertuig flitst de kentekens van de passerende auto’s. Het kenteken wordt vervolgens via een ingebouwde computer razendsnel vergeleken met gegevens uit diverse databanken. Hierbij is het mogelijk om een koppeling te leggen naar verdachten van inbraken, overvallen en straatroven, het register van gestolen voertuigen of het opsporingsregister van personen die nog gezocht worden voor strafbare feiten, openstaande boetes en belastingschulden.
Politie pakt inbreker op basis van DNA-spoor
TILBURG: De politie arresteerde woensdagochtend 19 januari 2011 een 21-jarige Tilburger op verdenking van woninginbraak. Het feit werd gepleegd op in 2007 in de Jupiterstraat. De technische recherche stelde destijds een achtergebleven DNA-spoor van de dader veilig. Onlangs werd het DNA van de 21-jarige Tilburger opgenomen in de landelijke databank van het Nederlands Forensisch Instituut. Er volgde een ’hit’ op de oude zaak, waarna de Officier van Justitie opdracht tot de arrestatie van de 21-jarige verdachte.
Woninginbrekers nemen auto mee
MOERGESTEL: Bij een woninginbraak aan de Tilburgseweg in Moergestel namen de inbrekers een Mercedes personenauto mee. Dat gebeurde in de nacht van dinsdag 18 januari op woensdag 19 januari 2011. Het raam aan de voorkant van het huis was opengebroken.
Bij de woninginbraak werd alleen een sleutelbos buitgemaakt, met daaraan o.a. de autosleutel. Na de inbraak gingen de criminelen er met de auto vandoor. Het ging om een Mercedes-Benz ML 280 CDi, grijs van kleur en voorzien van kenteken 98-TT-NV. De politie nam de aangifte van de gedupeerde bewoner op en de technische recherche verrichtte een sporenonderzoek. Verder signaleerde de politie de gestolen auto internationaal als gestolen voertuig.
Door verbeterde autosleutels (met computerchip), startonderbrekers en andere antidiefstal beveiligingen wordt het autodieven steeds moeilijker gemaakt. De dief moet tegenwoordig over de originele autosleutel beschikken om een auto te kunnen stelen. Om die reden breken autodieven in bij woningen om de autosleutels te kunnen bemachtigen.
Het advies is om autosleutels niet in het zicht weg te leggen en zeker niet op een plek waar ze weggevist kunnen worden. De politie vraagt om verdachte situaties meteen te melden. Bel het alarmnummer 112 als de politie onmiddellijk in actie moet komen. Het landelijke nummer 0900-8844 kan gebruikt worden voor niet-spoedeisende situaties.
Ruim 10 % automobilisten té snel over Ringbaan Noord
TILBURG: Het Verkeershandhavingsteam van de politie Midden en West Brabant hield maandag 18 januari 2011 tussen 15.15 uur en 21.15 uur een snelheidscontrole op de
Ringbaan Noord in Tilburg. In beide rijrichtingen stond radarapparatuur opgesteld. Er passeerden in totaal 5.690 automobilisten, waarvan er 588 te snel reden.
Zij krijgen via het Centraal Justitieel Incasso Bureau de bekeuring thuis gestuurd.
Snelheidscontroles in de regio Midden en West-Brabant vinden plaats op locaties waar de maximale snelheid (fors) wordt overschreden. Harder rijden dan de toegestane snelheid levert gevaarlijke situaties op in het verkeer en maakt onnodig veel slachtoffers. De controles worden gehouden op basis van afspraken met wegbeheerders en/of omwonenden. Het aantal verkeersongevallen en klachten is daarbij leidend.