De gedragsstoornis ADHD is niet altijd gemakkelijk te bepalen bij kinderen. Met een nieuwe, in Zweden ontwikkelde test kunnen de kinderartsen van het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg voortaan nauwkeuriger de diagnose ADHD stellen.
Het St. Elisabeth is het eerste ziekenhuis in Nederland dat gebruik maakt van de nieuwe onderzoeksmethode, de zogenaamde QbTest. Kinderarts Carien Smeets: “Kinderen krijgen op een computerscherm elke twee seconden een symbool te zien, een bol met of zonder kruis. Als het kruis in de afbeelding ontbreekt, moeten ze op een knop drukken. Omdat deze saaie test 15 minuten duurt, is concentratie vereist. De computer legt het aantal missers en fouten vast. Door de scores te vergelijken met die van kinderen die geen ADHD hebben, weten we hoe goed het geteste kind zich kan concentreren en hoe impulsief het is. Tijdens de test wordt gelijktijdig gemeten of het kind hyperactief is. Dit gebeurt met een hoofdband en een op het computerscherm bevestigde infraroodcamera. Die legt vast hoeveel het kind tijdens de test beweegt.”
Medicatie
De kinderartsen zijn momenteel aan het proefdraaien met de QbTest. Vanaf februari 2011 moet de test volop worden ingezet. Smeets verwacht dat kinderen en hun ouders er profijt van hebben. “De diagnose is niet alleen nauwkeuriger te stellen, ook kan direct worden gemeten wat medicatie doet. Daardoor kan het toedienen van medicijnen beter worden gedoseerd. Tevens kan worden getest of medicatie nog effectief is bij kinderen die al enige tijd geneesmiddelen gebruiken. Zo niet, kan de medicatie worden gestopt.” De kinderarts vermoedt dat te veel kinderen de diagnose ADHD krijgen en dat bij twijfel te snel wordt gestart met het toedienen van medicijnen.
De kinderartsen van het St. Elisabeth Ziekenhuis krijgen steeds meer kinderen doorverwezen waarvan gedacht wordt dat ze ADHD hebben. In 2008 werden 440 kinderen onderzocht en in 2009 bezochten 600 kinderen de ADHD-poli. Verwacht wordt in 2010 maar liefst 750 kinderen in het St. Elisabeth op ADHD worden onderzocht. Smeets: “Bij de onderzoeken blijft de bestaande methodiek onveranderd centraal staan, met gesprekken, de bekende vragenformulieren en scorelijsten. De QbTest gebruiken we als een belangrijke aanvulling.”