Orthopedisch chirurg T. Gosens adviseert innovatieve bedrijven bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.Ondernemers krijgen de kans om hun innovaties in de praktijk te toetsen. Het ziekenhuis krijgt al in een vroeg stadium zicht op innovaties in de medische wereld.
De samenwerking tussen het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg en het Tilburg Innovation Center heeft voor beide partijen toegevoegde waarde.
Het Tilburg Innovation Center (TIC) begeleidt groeiende en innovatieve ondernemingen bij het op de markt brengen van nieuwe producten en diensten. Het richt zich daarbij vooral op ICT, zorg en medische technologie. Voor het St. Elisabeth Ziekenhuis een goede samenwerkingspartner, stelt orthopedisch chirurg Taco Gosens, die namens het ziekenhuis lid is geworden van de Raad van Advies van het TIC.
Klankbord
Het ziekenhuis fungeert als klankbord voor de ondernemingen die bij het TIC zijn aangesloten, en biedt een plek om nieuwe producten of diensten te testen. Dat gebeurt uiteraard onder strenge condities, zodat wel voldaan wordt aan de veiligheidseisen die in het St. Elisabeth Ziekenhuis gelden.
Gosens: “Wij kunnen ook ideeën aanreiken voor nieuwe ontwikkelingen, want wij weten als geen ander wat de zorgsector nodig heeft. Voor de bedrijven is het goed dat zij een werkomgeving hebben waar ze hun producten kunnen testen. Voor het ziekenhuis is het prettig om goed op de hoogte te zijn van nieuwe diensten en producten, we zijn immers een innovatief ziekenhuis. Vanuit onze ervaring en expertise kunnen we ook aanbevelingen doen en mogelijkheden voor verbetering aanreiken. Op deze manier blijven we op de hoogte van zorg- en medische innovaties. Daar worden we allemaal beter van.”
Productontwikkeling
Het TIC werkt samen met partners uit verschillende sectoren: onderwijs, overheid en het bedrijfsleven. Via deze samenwerking is het TIC in staat om een belangrijk kenniscentrum te zijn op het gebied van ondernemerschap en innovatie. Het TIC heeft hierbij als missie het samenbrengen van innovaties en kennis waardoor ondernemers sneller succesvol en zelfstandig groei kunnen realiseren. Het TIC wil op deze wijze het economische klimaat in Midden-Brabant verder ontwikkelen en versterken.
Een van de voorbeelden waar het centrum mee bezig is geweest, is het project Intelligent (Medical) Textiles. Hieruit is bijvoorbeeld het zogenaamde trilvest voortgekomen. Denk hierbij aan sensoren in kleding, waardoor bijvoorbeeld mensen met epilepsie tijdig gewaarschuwd worden als ze een aanval krijgen. Gosens: “ Als het product in de testfase komt, kan het ziekenhuis bijvoorbeeld meewerken aan het testen van deze toepassing. De testomgeving hoeft overigens niet een directe relatie met de zorg te hebben, want ook alle ondersteunende diensten – zoals het facilitair bedrijf en de keuken – komen hiervoor in aanmerking. Vanuit onze ervaring kunnen we dan aangeven wat wel of juist niet werkt, waar nog verbeteringen mogelijk zijn of wat we missen. Daardoor werken we samen aan een product dat zo optimaal mogelijk wordt ontwikkeld.”