Zondagmiddag 31 januari brengt Jazzpodium Goirle een tweetal formaties op de planken die grootdeels een sterke binding met Goirle hebben, er ook wonen en in een enkel geval zich originele Goirlenaar mogen noemen.
Dat laatste gaat zeker op voor Robert Smits die met zijn groep “ROBERT SMITH AND FRIENDS” het eerste deel van deze middag voor zijn rekening zal nemen. Bij Robert is het alles BLUES wat de klok slaat; maar dan hebben we het wel over de blues OLD school
Deze oude blues is van Afrikaanse oorsprong en werd door de zwarte slaven meegenomen naar N.-Amerika. Het is het gezang dat door deze slaven tijdens het werken op de katoenplantages gebruikt werd om met elkaar te kunnen communiceren omdat het met elkaar praten volstrekt verboden was en zelfs strafbaar. Het zijn van oorsprong langzame, gedragen liederen met een vast harmonisch schema van 12 maten (12 bar blues).
De blues overleefde de afschaffing van de slavernij en ontwikkelde zich tot een vorm in de jazzmuziek waarin teksten en melodieën spontaan ontstonden die rond gingen , overgenomen en gemixt werden en waarbij langzamerhand ook simpele en geïmproviseerde muziekinstrumenten werden gebruikt zoals de tot contrabas omgebouwde theekisten.
In de oude blues zijn danook weinig tot geen componisten, songwriters of wat ook te vinden omdat niets werd vastgelegd maar wel kwamen er bekende vertolkers van deze muziek zoals Big Bill Broonzy, Muddy Waters , Harpo Slim enz.
Bekende nummers uit de blues zijn o.a. Big Boss Man, Stormy Monday en vooral Freight Train.
In de periode 1920-1930 maakte de blues een opmars naar een groter publiek doordat er opnames konden worden gemaakt voor grammofoon en radio.
Onder het motto dat de blues de expressie is van het leven zal er een coctail van deze prachtige en meeslepende luistermuziek aan het publiek worden aangeboden door Gerard de Groot op drums, Rob Winkel op gitaar, Imke Spekman met vocals en Mark Moerlands op bas (geen zeepkist in dit geval ) en uiteraard Robert zelf met vocals en bluesharp.
Wat een bluesharp wel mag zijn zal Robert graag zelf uitleggen. Naast de bovengenoemde blues vormden ook de “Spirituals” van de negerkerken en de marsmuziek van de negerfanfares uit New Orleans de basis van de Jazz.
In een later stadium gingen muziekinstrumenten een steeds belangrijker rol spelen waarbij de trompet of cornet de melodie speelde en de trombone en klarinet de zgn. tegenstemmen waren. Met deze manier van musiceren die vooral berustte op gemeenschappelijk improviseren werden de eerste jazzbands geboren. Aan het eind van de tweede wereldoorlog vernieuwde de Jazz zich, werd vrijer en ontwikkelde de stijl “BEBOP”die later verdrongen werd door de zgn. “COOL” waarbij de aandacht vooral uit ging naar het voortbrengen van mooie instrumentale klanken.
Het zijn dan ook de Bebop en de Cool die een prominent deel uitmaken van het repertoire van de formatie “CCBLUE” die eveneens diepgeworteld is in het muzikale Goirlese circuit. .
CC Blue heeft niet alleen het C.C. Jan van Besouw als uitvalsbasis gekozen maar in deze formatie zijn zelfs twee bestuursleden van het podium zeer aanwezig.
Deze combinatie van zeer enthousiaste musici heeft vooral een voorkeur voor goed in het gehoor liggende jazzmuziek zoals de genoemde Bebop en Cool naast Swing en Latin en waarbij nog modernere uitstapjes naar Funk en Fusion niet geschuwd worden.
Het combo heeft zich onlangs versterkt en bestaat uit :Ton Briels –Saxofoons, Ab Kroon – Toetsen , Bert Frissen – Drums , Erwin van Gestel – Contrabas , Pieter Rambags – Guitaar en last but not least Herma Timmer – Vocals.
Kortom…..interessante tegengestelde stromingen. Gedragen blues tegenover cyncopische Swing en de coolere klanken van Bebop en Cooljazz tegenover de ritmiek van Latinjazz.
Wij heten U allemaal hartelijk welkom vanaf 15.00 uur in het C.C. Jan van Besouw (Uiteraard na betaling van € 6.00 entree en misschien mogen wij U na loting de dinerbon voor twee personen van een onzer sponsors overhandigen.)