Voeten dragen ons hele lichaamsgewicht en toch gaan we er vrij onverschillig mee om. Onlangs is na onderzoek vastgesteld dat bij 65 % van de Nederlanders een aandoening aan de voet is geconstateerd. Dat betekent dat 10,5 miljoen Nederlanders 1 of meer voetklachten hebben!
Met dit aantal zou je verwachten dat voetklachten meer in de belangstelling staan. Toch is dat niet zo, maar voeten zijn belangrijker dan u denkt. Gemiddeld maakt iedereen 8000 tot 10000 stappen per dag. Als u dat bekijkt over een heel leven, dan loopt u 4 maal de wereld rond! In een voet zitten 26 botjes en allerlei banden, spieren en pezen die harmonisch samenwerken. Meestal gaat dat goed, maar overbelasting door sporten, een ongewone inspanning, een verkeerde voetenstand, verkeerd lopen of door slecht schoeisel kan de goede samenwerking in de voeten verstoren. Het resulteert in klachten aan de voeten en pijn bij het lopen. Dat is een grote belemmering in het dagelijks leven.
Daarom is het zo belangrijk dat de podotherapeut bij klachten uw voeten controleert. Podotherapeuten zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van vooral voet- en enkelklachten, maar ook klachten die daar uit voortkomen zoals rug-, knie-, en heupklachten, bij patiënten in alle leeftijdscategorieën.
Podotherapie behoort tot een van de twaalf paramedische beroepen. Paramedisch wil zeggen dat de podotherapeut uitsluitend werkt op verwijzing van een praktiserend arts of specialist. De meeste ziektekostenverzekeraars hebben een vergoeding voor podotherapie in het aanvullend pakket.
Ik begin eerst met een kort intakegesprek en daarna volgt een onderzoek om de oorzaak van uw klacht op te sporen. Ik let op de stand van de voeten, benen en rug en eventuele afwijkingen aan de huid en nagels en er wordt gekeken naar de beweeglijkheid en de stabiliteit van de gewrichten en het looppatroon.
Het scala aan voetklachten is enorm: klachten bij het lopen of sporten, pijnlijke voorvoeten (brandend, stekend of “dove, gevoelloze” tenen) met steeds terugkerend eelt, likdoorns, ingegroeide nagels en klachten die te maken hebben met Diabetes Mellitus of Reuma. Van daaruit wordt een diagnose en behandelplan opgesteld. Die behandeling kan variëren van een voetbehandeling bij specifieke nagel- en voetproblemen tot wondbehandeling bij Diabetes Mellitus. Het aanmeten van podotherapeutische zolen, ter correctie en ondersteuning van de voetenstand en het aanmeten van siliconenortheses (teenstukjes), bij afwijkende tenenstand en drukproblemen, behoren tot mijn werk. Deze podotherapeutische zolen en ortheses maak ik zelf op maat van de patiënt. Aangezien dit nauwkeurig dient te gebeuren, kan het een aantal dagen duren voordat deze klaar zijn. In afwachting op de zolen wordt dan vaak een taping toegepast om de klachten tot het uiterste beperkt te houden. Bij het steeds terugkeren van ingegroeide nagels kan een nagelbeugel uitkomst bieden.
Soms is het echter nodig dat de patiënt aangepast schoeisel krijgt. Ik geef dan advies en stuur deze mensen dan door naar bv. een orthopedisch schoenmaker. Ook kan een aanvullende behandeling van een fysiotherapeut uw klacht sneller doen verdwijnen.
Dus herkent u 1 van de bovenstaande klachten, of roept het vragen bij u op?
Voor meer informatie, het stellen van een vraag of het maken van een afspraak, kunt u contact opnemen met mij:
Praktijk voor Podotherapie H.P.M. van Iersel
Tilburgseweg 2 C
5081 XJ Hilvarenbeek
Tel: 013-5054027
Of kijk op mijn website voor meer informatie en tips: www.podotherapievaniersel.nl