32e Boerendag en Oldtimerfestival, zaterdag 8 augustus in Alphen

ingevoerd op 04-08-2015

Een Boerendag van grote cultuurhistorische waarde. Het leven van 100 jaar geleden tot nu toe wordt op een natuurlijke wijze getoond. Geen stress; de commercie naar de achtergrond gedrukt en gesteund door vele vrijwilligers zet de organisatie een Boerendag neer, tot ver in de omtrek bekend.

Vanaf de binnenkomst heb je het gevoel terug te gaan in de tijd. Het jachtige van alle dag verdwijnt als je het terrein oploopt. De Brabantse gemoedelijkheid overspoelt je gewoon en je wordt opgeslokt in de nostalgie.

Je maakt kennis met het boerenleven uit de vorige eeuw; en dan vooral gelet op het vervoer.

Op de akker is graan gezaaid die op de dag zelf geoogst gaat worden. Hoe doet de boer dat? Met handkracht: maaien met de zicht en pikhaak maar hoe neemt hij al die gereedschappen of machines mee? Of met het paard voor een klein maai-machientje, de zelfbinder, de maaidorser enz.

Vervolgens laden we na het ‘hokken’ het graan op de kar, rijden naar de dorskas en dorsen we het graan met de kleine of grote kas. Ook de vlegelaars zullen met hun vlegels de korrels uit het graan laten ‘vliegen’. De graankorrels zullen bij de molen in de maalmachine gaan en tot meel fijn gemaakt worden.

Maar ook het bewerken van de akker: ploegen, ‘kulteren’, eggen, enz. is te bewonderen. En dit zal dan gebeuren met hand-, paarden- en tractor-kracht en natuurlijk met de desbetreffende werktuigen of hulpmiddelen.

We hebben dit jaar wederom nieuw grasland ingezaaid en dat wordt gemaaid met paarden- of trekkerkracht (met vingerbalk). Vervolgens geschud, ‘gerugd’ en op ruiters gezet.

Kom naar dit boerenwerk uit de vorige eeuw kijken; volop nostalgie!

 

Oldtimer-show

Case / David Brown (thema 2015)

Er worden weer trekkers gezocht van deze merken. Wij willen zoveel mogelijk van deze lijn op ons showterrein uit stallen. Bij Case zoeken wij de oudere types en als het mogelijk is ook nog een stoommachine van dit merk. Het merk is in 1911 met landbouwtrekkers begonnen. Ze hebben ook veel in grond-verzetmachines  gedaan, dus als er hier liefhebbers voor zijn.  Ze zijn welkom, ook met graafmachines van het merk Poclain uit Frankrijk dat in het jaar 1974 is over genomen door Case. Bij de tractoren kunnen ook de Vierzon trekkers, die waren al in 1957 overgenomen door de Amerikaanse Case Company om hiermee hun invloed op de trekkermarkt in Europa uit te breiden. Dit is te zien aan de kunstof motorkap en de geel / rode kleur.

Natuurlijk willen we ook de echte Amerikaanse lijn weg zetten zoals de types, VA, de S, de D en de LA. Daarna de types 300, 400, en 500 en de daarop volgend B-serie, de 30-serie. Als er we dan ook nog de bekende kniktrekker erbij kunnen vinden, kunnen we zeggen dat er weer een mooie lijn van dit merk staat.

 

David Brown is samen met de Harry Ferguson in 1939 met de eerste trekker begonnen. Later gingen deze personen uit elkaar en ging ieder zijn eigen weg. Allebei gingen ze verder met de landbouwtrekkers. Bij David Brown werd de VAK 1 uitgebracht en in de oorglogsjaren was de vliegtuigsleper heel populair.  Daarop volgde  de Cropmaster; ook wel een bekende serie die in 1947 op de markt is gekomen. Hier zullen  ook verschillende modellen van te zien zijn.  De DB 900 en de daarop volgende types en uiteraard sluiten we af met al wat nieuwere trekkers uit deze serie zoals 770 en 880, 995S en 996S, de 1210S, 1212S, 1410S en de 1412S.

 

Van de 90-serie proberen we vanaf de kleinste 1190 tot de grootste kniktrekker 4690 bij ons te krijgen. De laatste uitgebrachte DB, de 94-serie, werd weer als Case David Brown en als Case IH  verkocht. Na de 94-serie willen we stoppen met dit merk. Iedereen is welkom met alles van dit merk; ook de miniaturen, reclameborden en vlaggen zijn op onze boerendag in Alphen te zien.

 

Andere oldtimers

Natuurlijk zijn de andere oldtimertrekkers weer volop aanwezig, met de bekende en wat minder bekende merken.

 

Het Volkswagenbusje, bestaat dit jaar 65 jaar. We willen dit zomaar niet voorbij laten gaan, zeker in het kader met het vervoer dat we als thema hebben op de boerendag. De VW- busjes staan er in alle uitvoeringen zoals de T1 met en zonder raampjes, voor vracht- of personenvervoer en de hierop volgende transporters van VW. We laten deze dag ook zien hoe er werd gerecreeërd in de jaren vijftig en zestig. De VW-busclub is bereid om met zoveel mogelijk verschillende types bij ons te komen om te laten zien, hoe ze genieten van hun hobby. De busjes worden vaak zelf helemaal opgeknapt, de eigenaars zijn uiteraard bereid om hier over te vertellen. 

De vrachtwagens en ook alle andere oldtimers en klassiekers staan er te kust en te keur. Ze moeten wel minimaal 25 jaar oud zijn.

 

Bromfietsen en solexen

Dit jaar is er ook weer de bromfiets- en solextocht; weer uitgezet met de bekende bordjes en zal ongeveer 65 km zijn.  Op deze dag worden ze weer netjes op een rij opgesteld, zodat we een overzicht krijgen van onze jeudliefde. 

Er worden deze dag ook nog enkele defilés verreden in onze demoring, voorzien van deskundig commentaar over deze voertuigen.

 

Ons dorpsplein

Behalve het boerenwerk en de vele oldtimers kun je genieten van oude ambachten in ons eigen gemaakte dorp zoals: man-den vlechten, bijenkorven maken, tin gieten, het spinnen van wol, kantklossen, strooipoppen maken, smeden, wassen op grootmoederwijze, vilten, roggebrood met vet eten, enz.

Ga op het terrasje zitten van ons cafeetje voor een lekker drankje.

En loop eens langs de marktkramen waar allerlei producten uit onze naaste regio gepromoot (verkocht?) worden zoals scha-penkaas, wijn, honing, enz.

Bezoek de promotiekramen van onze plaatselijke verenigingen en vraag informatie over de grondwaterstand, de regionale geschiedenis, e.d.; de miniatuurverzamelaars; KIKA.

Kijk eens in de kramen met boerenantiek en brocante; klompen, snuisterijen, hebbedingetjes e.d. Misschien zie je wel iets en kun je handelen.

Al rondlopend kun je oog in oog komen staan met rondlopende boeren en boerinnen, een marskramer, de pastoor, de dorps-omroeper, transportfietsers of allerlei vervoermiddelen.

Stap eens binnen in de werkplaats / schuur / garage waar ‘sleutelaars’ zorgen voor optimaal vervoer van karren, wagens, werktuigen e.d. door de boer.

 

Boedelveiling

Om 16.00 uur wordt er op het dorpsplein bij het café, net als in het verleden, een boedelveiling gehouden. Met opbod worden oude (antieke?) attributen uit het boerenleven door de veilingmeester verkocht. Alles gaat weg en de baten zijn voor het goede doel: KIKA!!!

 

Demonstraties

En de gehele dag zijn er tal van demonstraties o.a. vendel-zwaaiers uit België, ganzen hoeden met Border Collies, country/line-dancers, volksdansers, oefeningen en piramide bouwen door een veteranensportclub.

Bovendien is er een gezelschap met Friese paarden die paardenvoetbal en carrousel rijden demonstreren.

De hondenclub uit ‘Baol’ verzorgt een demonstratie ‘Agility’.

 

Kinderen

Ook de kinderen komen volop aan bod. Ze mogen meerijden op een oude boerenkar, zich laten schminken, uitleven op het springkasteel, een rondje draaimolen, een ritje met de ezeltjeskar of op het vliegend tapijt, mee helpen wassen of koken, dieren knuffelen of koe melken in het dorp.  En allerlei activiteiten doen die met het thema ‘D’n boer en z’n vervoer’  te maken hebben.

 

Markt

Marskramers (met ‘boerenspul’) of oldtimerbezitters die van hun overtollig materiaal afwillen, hebben een kraampje of een grondplaats gehuurd om hun marktwaar te verkopen.

 

Verzamelaars

En er zijn mensen die zelf een verzameling van ‘oude dingen’ hebben samengesteld bijv. oude melkmachientjes, stationaire motortjes, boerengereedschappen, etc. Zij willen graag dat u komt kijken.

 

Defilés

Regelmatig zijn er defilés in het kader van het thema ‘D’n boer en z’n vervoer’: Case /David Brown-tractoren, oldtimers, oude werktuigen, auto’s, enz.

 

Mudraces

Aansluitend aan de Boerendag wordt door Stichting Trekkertrek Alphen (STTA) Mudraces georganiseerd. Er zal weer veel gelachen kunnen worden!

’s Avonds is er een groot feest in de tent waar een regionale band voor de muzikale omlijsting zorgt.

 

Dus een heel afwisselende dag voor groot en klein die je niet missen mag.

Entreeprijs slechts € 5,00 en kinderen (tot 12 jaar) gratis toegang.

De Boerendag begint om 10.00 uur en zal rond 17.30 uur afgesloten worden

Inlichtingen op www.boerendagalphen.nl of facebookpagina boerendagalphen of tel. 013-5182025 / 06-53755033.

boerendag1 boerendag1
boerendag2 boerendag2
boerendag3 boerendag3