Kunstschilder Jan van den Berg overleden

ingevoerd op 20-05-2015

Op Hemelvaartsdag, 14 mei 2015 is in het St. Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg kunstschilder Jan van den Berg uit Goirle op 82-jarige leeftijd overleden.

Geboren op 3 juli 1932 groeit hij op bij zijn moeder en grootouders, omdat zijn vader al voor zijn geboorte is overleden. Na een start op de Mulo bij de fraters wordt hij op de Ambachtsschool tot huisschilder opgeleid. Naast zijn eerste baantjes studeert hij aan de Tilburgse Academie voor Beeldende Kunsten voor de akte LO Handtekenen. Later als hij etaleur-decorateur bij V&D is, volgt hij ’s avonds de opleiding reclame, illustratie en industriële vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda. Daarnaast is hij als saxofonist actief in diverse ensembles zoals het Regenboog Ensemble, Gangmakers, Groep Theo Bodden (later Unicorn Combo), The Jars Combo en zijn eigen Jan van den Berg Combo. Vanaf 1972 tot 1990 speelt hij in de Tilburgse Big Band en schrijft arrangementen voor de band.

 

Na zijn afstuderen in 1958 aan St. Joost is hij grafisch ontwerper eerst in loondienst maar spoedig begint hij zijn eigen Reclamestudio Van den Berg aan de Lage Witsiebaan en later Poststraat. Hij ontwerpt folders, boeken, jaarverslagen waarvoor hij veelal zelf de fotografie verzorgt, en ontwerpt tentoonstellingsstands die hij zelf realiseert. Omstreeks 1975 doekt hij zijn reclamestudio op en gaat fotografieles geven bij de Stichting voor Voorgezet Onderwijs, later Streekcentrum geheten, hetgeen hij tot 1988 volhoudt.

In dezelfde periode begint hij met schilderen geïnspireerd door de voorbeelden van Carel Willink, Pyke Koch, Paul Delvaux en René Magritte. Om zijn tekenvaardigheid te verbeteren tekent hij bij de Tilburgse Kunstkring onder leiding van Jan Asselbergs (1937-2015). Zijn eerste solotentoonstelling vindt in 1979 bij Galerie Lambert Tegenbosch in Heusden plaats, waarna zeer veel exposities in binnen- en buitenland volgen. In 1986 heeft hij in Museum Kempenland Eindhoven samen met Ans Markus – met wie hij acht jaar samenwoont in Udenhout – een grote overzichtstentoonstelling onder de titel Spiegels van een werkelijkheid, in 1989 nogmaals samen met Theo l’Herminez en Gerrit Sol onder de titel Drie realisten uit Brabant.

In 1986 gaat hij in Goirle wonen en ontmoet hij Françoise Hamers, met wie hij 30 jaar lang een latrelatie heeft. Daar schildert hij het belangrijkste deel van zijn oeuvre bij elkaar op basis van door hem zelfgemaakte foto-opnamen, in totaal 150 neorealistische schilderijen met een ambachtelijk-technisch verfijnde schilderwijze met oog voor details en veelal met een magisch realistisch of vervreemdend effect.

Na 2002 gaat het schilderen hem steeds minder goed afgaat en ontstaan er nauwelijks nog schilderijen. De laatste zeven jaren is hij met het afnemen van zijn gezondheid aan huis gekluisterd. Zijn werk is vertegenwoordigd vooral in particuliere verzamelingen, maar ook in de collecties van het voormalig Museum Kempenland Eindhoven, Amsterdam Museum, Gemeentemuseum Het Markiezenhof Bergen op Zoom, de gemeente Tilburg, de collectie van de ING Bank en de vaste Mokum Collectie Amsterdam. Een kunstschilder met een heldere opvatting over zijn eigen imaginaire wereld is heengegaan.

De afscheidsdienst vond plaats in het Crematorium aan de Karel Boddenweg 5 te Tilburg op dinsdag 19 mei jl om 12.00 uur.

pth

schilder schilder