Eerste ‘vergrijzingsdeskundige’ studeert af b ij Fontys
Toegepaste Gerontologie speelt in op demografische ontwikkelingen
Fontys Hogescholen levert deze maand de eerste afgestudeerde toegepast gerontoloog van Nederland af op de arbeidsmarkt. De nieuwe ‘vergrijzingsdeskundigen’ kunnen bijvoorbeeld gemeenten, bedrijven en instellingen helpen om beter in te spelen op hun ouder wordende doelgroep.
Toegepast gerontologen richten zich op de vergrijzing en ontgroening en bestuderen senioren in de leeftijd van 50+ tot 100+. Ze worden opgeleid als generalisten waardoor ze op meerdere domeinen kunnen ondersteunen. De accenten liggen op wonen, vrijetijdsbesteding, arbeid, welzijn, maatschappelijke participatie en zorg. De groeiende behoefte aan dergelijke nieuwe professionals is het gevolg van maatschappelijke en demografische veranderingen en de transformatie die de vijftigplusser in de afgelopen jaren heeft ondergaan.
Anders dan pakweg dertig jaar geleden maken vijftigplussers nog volop deel uit van de maatschappij. Ze werken, reizen en sporten en zijn een koopkrachtige en mondige groep. Tegelijkertijd kunnen mensen minder snel een beroep doen op allerlei voorzieningen en worden ze geacht langer voor zichzelf te zorgen en bij problemen hun eigen netwerk aan te spreken. Toegepast gerontologen adviseren de doelgroep en bieden begeleiding bij de uitvoer van het overheidsbeleid. Daarnaast kunnen zij bijvoorbeeld stafmedewerker worden op het gebied van wonen/kwaliteitszorg bij een stichting/instelling of overheid. Of een personeelsafdeling van een bedrijf adviseren over hoe zij de werkomgeving kunnen aanpassen voor oudere werknemers.
Stigma opheffen
Ilse Schoormans (27) uit Eindhoven studeert deze week af als eerste toegepast gerontoloog van Nederland. Ze volgde de studie in deeltijd na eerst als verpleegkundige te hebben gewerkt. ‘Ik merkte dat er vaak nog heel stigmatiserend wordt gedacht over ouderen en ouder worden, terwijl dat in mijn beleving helemaal niet meer klopt met de realiteit. Mensen willen bijvoorbeeld ook helemaal niet meer worden aangesproken als ‘ouderen’ of ‘senioren’, omdat zij zich helemaal niet zo voelen. Die woorden probeer ik in mijn communicatie dus zoveel mogelijk te vermijden. Ik zie voor een toegepast gerontoloog ook echt een rol in de emancipatie van de babyboomgeneratie. Zij zijn en worden niet meer de bejaarden van vroeger die graag bingo spelen en aan bejaardengym doen, zij willen zichzelf verder ontwikkelen, nog van alles bijleren en vooral genieten van het leven.
De Nieuwe Maatschappij
Ilse heeft inmiddels haar eigen adviesbureau opgericht onder de naam De Nieuwe Maatschappij (www.denieuwemaatschappij.nl). “Vanuit mijn bedrijf vervul ik de rol als verbinder tussen zorg en technologie, mijn diensten richten zich op zorgorganisaties die met zorgtechnologie willen gaan werken om hun zorgprocessen optimaal te ondersteunen’’. In mijn beleving dient de vraag van de gebruiker hierbij centraal te staan. Ik adviseer organisaties dan ook over producten die aansluiten bij de wensen en behoeften van de doelgroep en biedt ook ondersteuning bij de implementatie hiervan. Daarnaast ben ik in samenwerking een organisatie aan het opzetten die zich richt op vrijetijdsbesteding voor de babyboomgeneratie. Ook hier dient in mijn beleving de vraag centraal te staan. We gaan vernieuwende reizen en bijzondere activiteiten organiseren waarbij de nadruk op comfort en service maar bovenal op genieten zal liggen.
Pionieren
Aangezien Ilse de eerste toegepast gerontoloog is betekent dit pionieren in het nieuwe werkveld. ‘’Je hebt nog geen netwerk in de branche en dient dit zelf op te bouwen tijdens en na het afronden van de studie’’. “Ik sta dan ook zeker open voor contact met andere personen of organisaties die zich wat betreft zorgtechnologie of vrijetijdsbesteding op deze doelgroep richten of willen gaan richten”, zo zegt ze.