”Samen bouwen in Goirle? Gewoon doen”, zegt een ervaringsdeskundige

Inschrijven voor nieuw project voor 1 februari 2013

Ralph van Hellemond is nog steeds de voorzitter van de vereniging die in Riel 17 starterswoningen bouwde op de voormalige gemeentewerf. Vanaf 2007 is Ralph betrokken bij de ontwikkeling en bouw van Koningshof. De woningen die door de vereniging zijn gebouwd zijn allemaal bewoond door starters.
Voor de gemeente Goirle wordt Fonkelsteen het tweede project dat gerealiseerd gaat worden door middel van een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap project. Van Hellemond: “ik zou het iedereen aanraden op de locatie Fonkelsteen te bouwen.”

Hij heeft rondom zijn woonplaats naar een nieuwbouwwoning gezocht, maar die bleken allemaal te duur. Hij wilde bij voorkeur in Riel te blijven wonen, in een rustige omgeving dicht bij de stad, maar wel voor een betaalbare prijs. ”Het bouwen in het collectief is een mooie en gouden kans. Het is financieel aantrekkelijk voor onder andere starters. Bij een projectontwikkelaar of een ander nieuwbouwproject kun je minder bepalen hoe de woning er uiteindelijk uit gaat zien. Dat laatste kan juist wel heel goed als je in een collectief bouwt”.

Procesverloop
Nadat de vereniging was opgericht besprak de architect met ieder lid de eigen ideeën en woonwensen. Aan de hand van al die woonwensen heeft de architect uiteindelijk drie basisopties bepaald. Eigen woonwensen, zoals de plaats van de keuken, hoe groot wordt de badkamer, het aantal slaapkamers etc. waren al in deze basisideeën verwerkt. ”Hierdoor kon ik in een keer bouwen, wat ik wilde. ’Ruzie hebben we nooit gehad, maar natuurlijk wel discussies over wat de één mooi vindt en de ander niet. Uiteindelijk kwamen we daar altijd uit.”

Naast de individuele gesprekken met de architect kwamen alle leden van de vereniging gemiddeld een keer per maand bij elkaar. ”Eerst hielden we een half uur een bestuursvergadering en vervolgens een ledenvergadering, waarbij ook steeds de architect en de begeleider van de organisatie BIEB (Bouwen in Eigen Beheer) uit Eindhoven, betrokken waren.” Ook overlegden zij circa een keer per maand met de gemeente. Ralph zegt dat hij als voorzitter drie á vier uur per maand aan tijd spendeerde aan de vereniging. Hij geeft wel aan dat er richting ’de afronding van het project’ iets meer tijd nodig was, omdat er specifieke eigen keuzes gemaakt moesten worden.

”Het eindresultaat Koningshof is heel mooi. Achteraf zijn ook de omwonenden, die aanvankelijk bezwaar maakten, positief over het project. Ook de leden zelf zijn zeer tevreden met het bereikte resultaat, de onderlinge verhoudingen en de sociale contacten zijn er alleen maar beter op geworden. Met een aantal buren hebben we bijvoorbeeld gezamenlijk de tuinen aangelegd. Je helpt elkaar nu wat gemakkelijker bij klussen, omdat je elkaar al wat beter kent”.

Wat heeft het collectief opgeleverd?
Ieders eigen smaak kon ruimschoots worden ingebracht, maar ook de architect had grote inbreng waardoor het project één geheel is geworden. Daarnaast is het aantrekkelijke kostenplaatje een groot voordeel, de mogelijkheid tot het realiseren van een woning die op de vrije markt gemiddeld enkele tientallen procenten duurder zou zijn. Van Hellemond noemt zijn deelname aan het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap voor het bouwen van zijn eigen woning nogmaals een gouden kans en leuke ervaring.

Meer informatie
De gemeente Goirle biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan het CPO-project Fonkelsteen in de wijk de Hellen: de bouw van 25 woningen, waarvan 7 rijwoningen, 16 twee-onder-een-kappers en 2 vrijstaande woningen. Via www.goirle.nl/fonkelsteen kunt u meer informatie vinden over het project en kunt u zich ook inschrijven. Dit kan tot 1 februari 2013, daarna wordt gestart met het oprichten van de vereniging.
Het in Riel gerealiseerde project onder CPO Het in Riel gerealiseerde project onder CPO