Hoogleraar Mirjam van Reisen in Liberia onderscheiden

President / Nobelprijswinnaar Ellen Johnson-Sirleaf ontvangt eredoctoraat in november

De regering van Liberia heeft de Golden Image Award toegekend aan prof. dr. Mirjam van Reisen. Van Reisen, bijzonder hoogleraar aan Tilburg University, ontving deze hoge onderscheiding voor haar ondersteuning van vrouwen bij het beëindigen van conflicten in Liberia en andere landen.
 
De onderscheiding werd Van Reisen in Monrovia uitgereikt door de Liberiaanse vicepresident, Joseph N. Boakai. Daarbij waren veel Liberiaanse en buitenlandse gasten aanwezig, onder wie de Tilburgse rector magnificus Philip Eijlander. Daarna werden Van Reisen en Eijlander ontvangen door president Ellen Johnson-Sirleaf. President - en Nobelprijswinnaar - Sirleaf accepteerde de uitnodiging voor een bezoek aan Tilburg University in november 2012.

Prof. dr. Van Reisen heeft vrouwelijke leiders uit Afrika en andere conflictregio’s geholpen op te komen voor hun rechten op basis van resolutie 1325 van de VN-Veiligheidsraad. Deze resolutie stelt dat iedereen die meisjes en vrouwen geweld aandoet, vervolgd dient te worden. Vrouwen, die vaak slachtoffer zijn van gewapende conflicten, kunnen een belangrijke rol spelen bij het oplossen en voorkomen ervan. Resolutie 1325 kent vrouwen het recht toe deel te nemen aan vredesonderhandelingen. Van Reisen droeg haar Golden Image Award op aan de slachtoffers van gewapende conflicten, die nog steeds hopen op licht aan het eind van de tunnel van geweld. 

Van Reisen doet onderzoek naar het effect van VN Resolutie 1325. Ze heeft diverse publicaties op haar naam over de rol van Europa in de internationale politiek sinds het einde van de koude oorlog. Ook heeft ze Europe External Policy Advisors (EEPA) opgericht, een kenniscentrum op gebied van Europese buitenlandse politiek in Brussel. In oktober 2010 werd ze benoemd tot bijzonder hoogleraar International Social Responsibility op de Marga Klompé leerstoel aan de Tilburg School of Humanities. In opdracht van de interkerkelijke organisatie voor internationale samenwerking ICCO doet Van Reisen onderzoek naar slachtoffers van mensenhandel, in samenwerking met prof. dr. Ernst Hirsch Ballin en dr. Conny Rijken van de Tilburg Law School.

Samenwerking
Van Reisen en Eijlander waren afgelopen dagen in Monrovia om de mogelijkheden te bespreken voor samenwerking met de Universiteit van Liberia. Als gevolg van de burgeroorlog kent Liberia een schrijnend tekort aan academische staf.

Tilburg University wil bijdragen aan het opleiden van stafleden in Tilburgse specialisaties waaraan grote behoefte bestaat in Liberia, zoals economie, management en internationaal recht. Rector Philip Eijlander onderstreepte in Monrovia dat herstel van de onderwijs-infrastructuur een noodzakelijke voorwaarde is voor de wederopbouw van het land.

Johnson-Sirleaf
Ellen Johnson-Sirleaf is sinds 2006 president van Liberia. Ze was de eerste vrouwelijke president in Afrika. In 2011 werd haar, samen met Leymah Gbowee (Liberia) en Tawakkul Karman (Jemen), de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor hun geweldloze inzet voor de rechten en veiligheid van vrouwen om volwaardig mee te doen in het bereiken van vrede. Sirleaf was al in de zeventiger jaren politiek actief in Liberia. Na vervolging en gevangenschap ontvluchtte ze haar land, waarna ze een invloedrijke econoom werd bij de Wereldbank. In de negentiger jaren was ze directeur Afrika voor de Verenigde Naties. President Sirleaf hecht veel waarde aan de rol van het onderwijs bij de wederopbouw van Liberia na de jarenlange burgeroorlog. Op 9 november 2012 ontvangt ze een eredoctoraat van Tilburg University.

Marga Klompé Stichting
De Marga Klompé Stichting is opgericht om de ideologische erfenis van Marga Klompé te bewaren. De stichting heeft onder meer de bijzondere leerstoel ’Maatschappelijk verantwoord handelen vanuit een rooms-katholiek perspectief’ (‘International Social Responsibility’) opgericht aan Tilburg University. Prof. dr. Mirjam van Reisen heeft als opdracht op deze bijzondere leerstoel het gedachtegoed van Marga Klompé op hedendaagse wijze uit te dragen.