St. Elisabeth Ziekenhuis beloond met keurmerk voor maaltijden
ingevoerd op 18-7-2012
Het bureau SGS S&SC voor certificatie van kwaliteitsnormen verleende het St. Elisabeth Ziekenhuis onlangs het certificaat ISO 22000:2005.
Dit is een nog hoger keurmerk dan het Tilburgse ziekenhuis al bezat voor de kwaliteit van bereiden en de verstrekking van maaltijden, dranken en snacks aan patiënten, bezoekers en personeel.
Het Elisabeth ontvangt het ISO-getuigschrift in plaats van het eerder verkregen HACCP-certificaat, waarvoor jaarlijks een audit plaatsvindt. Voor het ISO-keurmerk gelden nog strengere kwaliteitseisen voor alle processen die plaatsvinden bij de aanschaf, borg en uitgifte van voedsel. HACCP-plus dus, als het ware.
Concrete betekenis voor de consument
Het certificaat ISO 22000:2005 is een waarborg voor kwaliteit, hygiëne en veiligheid van de voeding. SGS S&SC beoordeelde alle processen die komen kijken bij zowel de inkoop en het bewaren van de grondstoffen als de bereiding en uitgifte van de maaltijden.
Hiervoor analyseerde het bureau het complete document- en gegevensbeheer van alle tussenliggende procedures. Zo werden zowel bewaar- en serveertemperaturen bekeken als de controle op het voorkomen van kruisbesmettingen en de documentatie van diëten en allergieën. Kort gezegd: alles wat bijdraagt aan de gezond- en veiligheid van de maaltijden in het St. Elisabeth Ziekenhuis.
Geldigheidsduur
Het keurmerk geldt tot en met juni 2015. Gedurende die tijd controleert SGS S&SC één keer per jaar of het St. Elisabeth nog steeds aan de kwaliteitseisen voldoet. Het Elisabeth onderzoekt dit zelf ook twee maal per jaar.
FOTOBIJSCHRIFT:
Kok Carola Prins van het St. Elisabeth Ziekenhuis overhandigt mevrouw Smulders persoonlijk haar middagmaaltijd, bereid volgens de eisen van het nieuwe keurmerk dat het ziekenhuis onlangs ontving.