Dagelijks controle bij coffeeshops
door politie en gemeente Tilburg
Nu de nieuwe gedoogcriteria voor coffeeshops per 1 mei een feit zijn, controleren politie en gemeente dagelijks coffeeshops en hun omgeving in Tilburg. De nieuwe criteria zijn: het besloten-clubcriterium en het ingezetenencriterium. Tot 1 januari 2013 volgt bij de eerste overtreding een brief met een bestuurlijke waarschuwing. Bij een tweede overtreding zal de coffeeshop voor enige tijd worden gesloten; de duur is daarbij afhankelijk van de aard van de overtreding.
Per 1 januari 2013 gaat een coffeeshop bij de eerste overtreding meteen voor drie maanden dicht. Voor de eerder vastgestelde gedoogcriteria (geen affichering, geen harddrugs, geen overlast, geen verkoop aan jeugdigen, geen verkoop van grote hoeveelheden per transactie) geldt een dergelijke overgangsperiode niet. Bij overtreding daarvan wordt meteen voor drie maanden gesloten.
De politie houdt opvallend en onopvallend toezicht en let hierbij op signalen die wijzen op illegale handel. Ook worden meldingen van burgers over illegale drugshandel scherp in de gaten gehouden. Zij kunnen dit doen bij de gemeente via het 014013 nummer en bij de politie via 0900 8844.
Sanctie Toermalijn
Vandaag is in de eerste controleronde een sanctie opgelegd aan coffeeshop Toermalijn omdat deze zich niet houdt aan de nieuwe criteria. Toermalijn heeft niet eerst een waarschuwing gekregen, maar meteen een sanctie. Wat de sanctie inhoudt, is nog niet bekend, deze wordt door politie en OM opgelegd. De gemeente wil op deze manier de coffeeshop in de gelegenheid stellen in beroep te gaan bij de rechter. Afgesproken is dat Toermalijn zich verder volgens de regels aan de overige gedoogcriteria houdt.
Aanscherping landelijk gedoogbeleid
Het landelijke gedoogbeleid van coffeeshops is aangescherpt door de minister van Veiligheid en Justitie om overlast en criminaliteit te bestrijden. Daarbij wordt een eind gemaakt aan het huidige ‘open-deur-beleid’. Coffeeshops moeten kleiner en meer beheersbaar worden en de aantrekkingskracht op buitenlandse gebruikers moet worden teruggedrongen. Coffeeshops worden daarom klein en besloten en moeten zich in hun verkoop gaan richten op de lokale markt.
Tilburgs coffeeshopbeleid
Het uitgangspunt van het Tilburgse coffeeshopbeleid is het beschermen van de openbare orde en veiligheid en het beperken van negatieve effecten op het woon- en leefklimaat. Doelstellingen zijn verder: het drugsgebruik van jeugdigen onder de 18 tegengaan; drugstoerisme tegengaan; illegale handel voorkomen en overlast en georganiseerde misdaad tegengaan.
Daarom wordt verkoop van softdrugs in Tilburg alleen onder de strikte voorwaarden van het gedoogbeleid toegestaan in shops die beschikken over een exploitatievergunning. Hieraan voldoen in Tilburg alle 11 coffeeshops.
Legitimatie en lidmaatschap
Nederlanders moeten zich voor hun lidmaatschap van een coffeeshop kunnen legitimeren en een bewijs hebben dat ze in Nederland wonen. Dat bewijs wordt geleverd door een uittreksel of akte uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) op te vragen in de woonplaats.
In Tilburg is de meest eenvoudige en snelle manier om dit te doen, via het digitaal loket op de site van de gemeente. Legeskosten zijn € 11,05.
Informatie van de landelijke overheid over het gedoogbeleid is te vinden op www.new-rules.eu