Meer vraag naar bloed- en urineonderzoek
Nieuw Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium klaar voor de toekomst
De vraag naar bloed- en urineonderzoek stijgt jaarlijks met tien procent. Met de ultramoderne robotstraat in het compleet vernieuwde Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium (KCHL) heeft het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg voldoende capaciteit om die vraag te voldoen. Na een grootscheepse renovatie die twee jaar heeft geduurd, zijn afgelopen week het nieuwe KCHL en de Trombosedienst officieel in gebruik genomen.
Na de renovatie is het St. Elisabeth Ziekenhuis voortaan de hoofdvestiging van het KCHL. Een groot deel van het laboratorium, dat voornamelijk bloed en urine onderzoekt, is de afgelopen jaren op de schop gegaan.
Zo is er een grote, aparte ontvangstbalie gerealiseerd, zijn alle vloeren vervangen, nieuwe kantoorruimten gemaakt en is de Trombosedienst voortaan naast het laboratorium gehuisvest. Daarnaast heeft een forse uitbreiding plaatsgevonden van de high-tech apparatuur. In de nieuwe, tien meter lange en acht meter brede robotstraat worden dagelijks 13.000 bloed- en urinemonsters getest.
Bloedafname
Voor patiënten en aanvragers betekent de renovatie een verbetering van de kwaliteit en veiligheid. Door de nieuwe inrichting van apparatuur en werkplekken kan efficiënter worden gewerkt. De volgende stap is de bouw van een nieuwe afdeling Bloedafname in de hoofdgang van het ziekenhuis. Deze bloedafnamepost is een onderdeel van het KCHL. “Er komt een nieuwe balie en het aantal afnamecabines wordt uitgebreid. Ook worden de kleuren afgestemd op de nieuwe hoofdgang”, vertelt Ad Blom, één van de afdelingshoofden van het KCHL.
Laboratoriumtesten
In het laboratorium wordt de biochemische samenstelling van lichaamsmateriaal onderzocht. Tegenwoordig is het belangrijkste onderzoeksmateriaal bloed en urine. Het KCHL ontvangt het materiaal van de beide Tilburgse ziekenhuizen en de ruim dertig prikposten in de regio Tilburg en Waalwijk. Van alle laboratoriumonderzoeken van de huisartsen wordt negentig procent door het KCHL verwerkt. Het laboratorium voert meer dan vierhonderd verschillende testen uit. Naast veelvoorkomende testen zoals de bepaling van bloedsuiker en cholesterol worden ook veel screeningen gedaan naar ziektebeelden zoals hartfalen, leverziekten en tumoren. Ook worden in het KCHL de hielprikjes van baby’s onderzocht.
Het KCHL heeft ook laboratoria in het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk. In totaal zijn ruim 200 medewerkers aan het lab verbonden.
FOTOBIJSCHRIFT:
In de nieuwe, ultramoderne robotstraat worden dagelijks 13.000 bloed- en urinemonsters getest.