Railport Brabant op industrieterrein Loven

Tilburg krijgt een spoorterminal voor het laden en lossen van goederen op Loven

Tilburg is een belangrijk knooppunt voor het vervoer van goederen over weg, water en spoor. In de nabije toekomst komen deze drie bij elkaar op industrieterrein Loven. De gemeente Tilburg, ProRail en vervoersbedrijven zoals Versteijnen en Attero ontwikkelen een knooppunt voor goederenvervoer op de bedrijventerreinen Loven en Schepersven.

Het grote emplacement dat nu nog in het centrum van Tilburg ligt, wordt deels verplaatst naar deze locatie. Het betreft een groot aantal ruimtelijke maatregelen die samen een enorme verbetering van de bereikbaarheid van Tilburg betekenen en overlast en onnodige spoorbewegingen verminderen.

Wethouder Roel Lauwerier: ”Goederenvervoer is voor deze stad een industrie waarin vele honderden miljoenen gemoeid zijn. De Rotterdamse haven groeit enorm, maar heeft wel de capaciteit van haar achterland nodig. Cruciaal in het succes van de economische ontwikkeling van onze stad is daarom de ontsluiting. Trimodaliteit van weg, water en spoor op deze manier bij elkaar brengen is uniek in Brabant. Meer verbinding betekent meer werk, meer omzet en meer groei.”

Fietstunnel
Medio 2012 wil de gemeente de spoorwegovergang Rauwbrakenweg afsluiten vanwege uitbreiding van het aantal sporen. De overweg moet dicht omdat er vier sporen ter hoogte van de overweg komen te liggen en er lange wachttijden ontstaan door stilstaande treinen op het spoor. Dat levert een onveilige situatie op. Ter vervanging komt er een fietspad tussen de spoorwegovergang De Kraan en de Rauwbrakenweg. Op termijn wil de gemeente bovendien een fietstunnel onder het spoor aanleggen.

Alternatieve route
Als medio 2012 de overweg wordt afgesloten, is de geplande fietstunnel nog niet klaar. De gemeente legt daarom een fietspad aan langs de noordzijde van het spoor tussen De Kraan en de Rauwbrakenweg. Fietsers kunnen dan gebruik maken van de overweg bij De Kraan. De spoorwegovergang Rauwbrakenweg is v.w.b. autoverkeer alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer. Voor autoverkeer komt er geen nieuwe alternatieve route. De Rauwbrakenweg blijft aan de noordzijde van het spoor bereikbaar via de Burgemeester Bechtweg (of de Zuiderkruisweg) en de nieuwe Schepersvenweg.
Art impression Art impression