Afbouw inburgeringcursussen Tilburg

Maximaal 500 trajecten in 2011, maximaal 300 in 2012, geen trajecten in 2013

B&W van Tilburg besloten om het aanbod voor inburgeringstrajecten de komende twee jaar gefaseerd af te bouwen: van maximaal 500 trajecten in 2011 naar maximaal 300 in 2012. In 2013 zullen geen trajecten meer worden aangeboden.

Het college is hiertoe genoodzaakt omdat de rijksbijdrage voor inburgering in 2011, 2012 en 2013 wordt afgebouwd en vanaf 2014 verdwijnt. Nu de gemeente aan veel minder inwoners een aanbod kan doen om in te burgeren, wil het college voor 2011 en 2012 voorrangsgroepen benoemen.

”Tot nu konden we aan bijna alle inwoners die zich meldden voor een inburgeringstraject, een aanbod doen”, aldus wethouder Jan Hamming (integratie). ”Het doet pijn om dit besluit te moeten nemen, dat op gespannen voet staat met onze coalitieambitie om iedere Tilburger een stapje vooruit te helpen. Het beheersen van de Nederlandse taal is immers een belangrijke voorwaarde hiervoor. We zijn daarom aan het onderzoeken hoe we in de toekomst taalontwikkeling voor inburgeraars met minder geld kunnen vormgeven. Daarvoor zullen we ook deskundigen uit de wetenschap en het bedrijfsleven vragen om de gemeente daarin mee te adviseren.”

Voorrangsgroepen
Het college wil de volgende groepen in 2011 en 2012 met voorrang een aanbod doen (in volgorde van importantie): inburgeringsplichtigen met een uitkering, inburgeringsplichtige ouders/verzorgers met kinderen tot 18 jaar, inburgeringsplichtigen uit impulswijken en gemotiveerde inburgeringsplichtigen. De verwachting is dat aan deze doelgroepen alle beschikbare trajecten worden aangeboden. Als er nog trajecten beschikbaar zijn, dan worden deze aangeboden aan de laatste voorrangsgroep; de inburgeringsbehoeftigen. Deze inburgeringsbehoeftigen moeten minimaal één jaar in Tilburg wonen, geregistreerd zijn in het gemeentelijk administratiesysteem en de taal willen leren voor betere participatie.

Afbouw
Vanaf 2013 moeten inburgeringsplichtigen hun inburgeringstraject zelf inkopen en betalen, eventueel via een lening. Daarmee verdwijnt ook de rol van de gemeente, als inkopende, begeleidende, handhavende en informerende partij. De toekomstige rijksregeling heeft ook consequenties voor de trajectuitvoerders, die geen automatische instroom meer krijgen vanuit de gemeente.

Wijziging Wet Inburgering
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een concept wijziging Wet Inburgering opgesteld om de bezuiniging op inburgering door te voeren. Het concept voorstel bevat vier belangrijke verschillen ten opzichte van de huidige Wet Inburgering. Zo bepalen onder meer alle inburgeringsplichtigen zelf waar zij een traject inkopen en kunnen minder draagkrachtigen een lening aanvragen bij Dienst Uitvoering Onderwijs. De inburgeringstermijn wordt teruggebracht van 3,5 jaar naar 2 jaar. De rol van de gemeente verdwijnt. De gewijzigde Wet Inburgering treedt op 1 januari 2013 in werking.