Werkplein regio Tilburg krijgt cliëntenraad

belangenbehartiging van werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden

Afgelopen week tekenden de wethouders van de gemeente Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Tilburg, MT Werkplein en de districtsraad en regiomanager van UWV het convenant voor een gezamenlijke regionale cliëntenraad bij het Werkplein regio Tilburg. De inhoud van het convenant is door bovengenoemde partijen samen vormgegeven.

Doel cliëntenparticipatie
De cliëntenraad heeft advies- en initiatiefrecht bij beleid en uitvoering. Het voornaamste doel is belangenbehartiging van werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden met een korte afstand tot de arbeidsmarkt.

”De beleidskeuzes en daarmee de uitvoering van onze dienstverlening raakt klanten vaak direct in hun belangen. Door klanten vroegtijdig mee te laten praten, kan het Werkplein er rekening mee houden in het besluitvormingstraject. Daarnaast zijn de signalen van onze klanten over wat goed en niet goed gaat op het Werkplein van groot belang voor de uitvoering van onze dienstverlening. Met de klantenparticipatie  hopen we de kwaliteit van dienstverlening verder te optimaliseren”, vertelt Jan Hamming (Sociale Zaken). De cliëntenraad geeft dan ook gevraagd en ongevraagd advies over beleid, deskundigheid, communicatie, bejegening en de re-integratiemogelijkheden van de werkzoekenden/uitkeringsgerechtigden.

Opzet cliëntenparticipatie
Er komt geen vaste cliëntenraad binnen het Werkplein. Dat hebben de regionale klantenraden, de UWV districtsraad, het BUS en het Werkplein gezamenlijk besloten. De regionale werkgroep kiest ervoor om een klankbordgroep samen te stellen, die zich richt op de dienstverlening van het Werkplein. De klankbordgroep komt tenminste acht keer bij elkaar. Een afvaardiging van de klankbordgroep, bestaande uit twee ambassadeurs, heeft drie keer per jaar een overleg met het management van het Werkplein. De lokale cliëntenraden en de UWV-raad blijven voor mensen het eerste aanspreekpunt.