Waar rook is was vuur
ingevoerd op 20-5-2011
Op 29 mei organiseren Stichting Steengoed Goirle en Heemkundige Kring De Vyer Heertganghen een middag over fabrieksschoorstenen, stoomketels en stoommachines. Om 13.00 uur, met een herhaling om 15.00 uur, vinden lezingen plaats. Doorlopend is een mini-expositie te bezichtigen waaraan een prijsvraag verbonden is.
In Goirle deed de industrialisatie haar intrede in 1871. De eerste fabrikant die een stoommachine en stoomketel plaatste was Willem van Enschot. In de jaren daarna volgden meer fabrikanten het voorbeeld tot het bouwen van een machinale fabriek, zoals in 1876 Cornelis van de Lisdonk, in 1884 Cornelis Pijnenburg en in 1885 Gerard van Besouw en Hendrik Van Puijenbroek. De industrialisatie had gevolgen voor de inrichting van een fabriekscomplex. Ketelhuizen werden gebouwd en fabrieksschoorstenen tekenden het Goirlese landschap.
Drie sprekers gaan in op deze typische elementen van de industrialisatie. Arjan Barnard, voorzitter van Stichting Fabrieksschoorstenen (STIF) spreekt over de architectuur en werking van fabrieksschoorstenen. Jan Reijnen, bestuurslid van stoomgemaal De Tuut bij Appeltern, neemt de stoomketels onder de loep. Afsluitend vertelt Peter Nijhof, industrieel erfgoedspecialist van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, over het behoud en gebruik van historische industriële stoommachines.
Ter ondersteuning van de lezingen is een mini-expositie ingericht over fabrieksschoorstenen in Goirle. Aan de hand van foto’s kan men zien dat Goirle een groot aantal schoorstenen telde, waarvan er nu nog drie over zijn. Aan deze middag is ook een prijsvraag verbonden waarvan het antwoord te ontdekken is op de expositie.
Zondag 29 mei 2011
Heemerf De Schutsboom, Nieuwe Rielseweg 41-43, 5051 PD Goirle
Aanvang lezingen: 13.00 uur, herhaling om 15.00 uur
Entree gratis
Fotobijschrift:
Gezicht op Goirle in augustus 1913. Van links naar rechts de fabrieksschoorstenen van de firma’s Van Besouw, Van Enschot, Van Puijenbroek, Van de Lisdonk en, nauwelijks zichtbaar achter persoon rechts, Pijnenburg. Op de voorgrond de oogstende familie De Brouwer. Ongeveer ter plaatse ligt nu de Emmastraat.