Tilburg pakt zwerfafval en illegale stort aan

De gemeente kan ook verwijderingskosten in rekening brengen

Van juni 2011 tot juli 2012 pakt de gemeente zwerfafval en illegale stort op tien locaties in de stad extra hard aan. De aanpak van deze locaties vindt in fasen plaats. Het doel is om het zwerfafval en de illegale stort op deze plekken te verminderen. Duidelijke communicatie over de regels en boetes, extra reiniging, maar tegelijkertijd ook meer controle en handhaving op illegale stort.

Wethouder schone stad Roel Lauwerier: ”Deze aanpak moet er toe leiden dat de locaties die het ergst vervuild zijn in de stad duidelijk schoner worden ondanks de bezuinigingen. De gemeente kan dit natuurlijk niet alleen, burgers moeten hierin ook hun verantwoordelijkheid nemen. Samen houden we de stad schoon.”

Tien locaties
De gemeente heeft onderzocht op welke plekken in de stad de overlast van illegale stortingen en/of zwerfvuil het grootst is. Er zijn tien hotspots aangewezen aan de hand van meldingen uit het Centraal Meldpunt, aangevuld met kennis van de gebiedsteams en medewerkers van de gemeente die zorgen voor de reiniging en het toezicht in de openbare ruimte:
 1.Omgeving Veluwe- en Caspar Houbenstraat: illegale bijplaatsingen bij ondergrondse containers met zwerfvuil als gevolg
 2.Omgeving Puccini-, Perosi- en Mascagniflats: illegale stortingen rond en bij hoogbouw met zwerfvuil als gevolg
 3.Van Limburg Stirumlaan: illegale bijplaatsingen bij inzamelcontainers met zwerfvuil als gevolg
4.Noordhoekring, Lange Schijfstraat: zwerfvuil door snoeproute Sint Odulphuslyceum
 5.De Reit, Toren- en Abdijbuurt: illegale bijplaatsingen bij inzamelcontainers met zwerfvuil als gevolg
 6.Omgeving Kruizemuntweg: illegale bijplaatsingen bij inzamelcontainers met zwerfvuil als gevolg
 7.Omgeving Nassau- en IJskelderstraat: illegale bijplaatsingen bij inzamelcontainers met zwerfvuil als gevolg
 8.Omgeving Calandhof: illegale stortingen in wijk met duobakken
9.Oude Beeksepad (in samenwerking met gemeente Goirle): illegale stortingen van afval in het buitengebied
10.Omgeving Oude Rielsebaan en Driehuizendijk: illegale stortingen van afval in buitengebied
 
Aanpak
De gemeente gaat de tien hotspots niet alleen maar extra schoonmaken, maar past een integrale aanpak toe: communiceren over regels en boetes, opruimen van zwerfafval en illegale stort, controleren en boetes uitdelen. Illegale stort levert de vervuiler een boete op van minimaal 70 euro en kan (afhankelijk van de ernst) leiden tot bestuursdwang of zeer hoge boetes. De gemeente kan ook verwijderingskosten in rekening brengen. De aanpak van de tien hotspots sluit aan op andere programma’s, zoals de pilots ’Veiligheid in de Wijk’, die binnenkort starten. Het doel is om de overlast van zwerfafval en illegale stort in Tilburg te verminderen en de stad schoner, leefbaarder en veiliger te maken en te houden.