Paspoort kwijt? Doe telefonisch aangifte!
ingevoerd op 21-3-2011
Het is heel vervelend als het u overkomt: uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart is verloren of gestolen. Overal gezocht, maar het komt niet boven water. Wat nu? Het eerste wat u dan doet is de politie bellen op 0900-8844, dit kan 24 uur per dag.
Zij zorgen dat u telefonisch aangifte kunt doen. Bovendien regelt de politie het papierwerk met het gemeentehuis, zodat u daar een nieuw document kunt aanvragen. Makkelijk en snel, want dit scheelt een bezoek aan het politiebureau!
De politie Midden en West Brabant werkt sinds een halfjaar samen met de afdelingen Burgerzaken van alle gemeentes in deze regio. Voorheen moest u persoonlijk op het politiebureau aangifte komen doen; vervolgens moest u met het proces-verbaal van aangifte in de hand naar het gemeentehuis om een nieuw staatsdocument aan te vragen.
Tegenwoordig is dat een stuk makkelijker: u belt eerst met 0900-8844 en daar zorgt men dat u telefonisch aangifte kunt doen. Het ’papierwerk’ wordt digitaal naar de gemeente gestuurd waar u staat ingeschreven. Bij de afdeling Burgerzaken ligt uw proces-verbaal al klaar en kunt u een nieuw staatsdocument aanvragen.
Paspoort weer gevonden?
Mocht u uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs toch weer terugvinden, dan moet u dit altijd telefonisch melden bij de politie. Als u eenmaal aangifte heeft gedaan kunt u namelijk niet uw teruggevonden paspoort of identiteitskaart weer opnieuw gaan gebruiken om te reizen of om u te legitimeren. Ook als de politie u staande houdt bij een verkeerscontrole en u toont een teruggevonden rijbewijs, komt u in de problemen. Bel dus na het terugvinden van uw document altijd de politie.
Contact met de politie
Als elke seconde telt belt u natuurlijk met 112. Als het ook zonder zwaailicht kan, belt u 0900-8844 (lokaal tarief, 24 uur per dag). Wilt u aangifte doen? Bel ook dan eerst met 0900-8844. U krijgt dan advies op maat: voor de veelvoorkomende, minder ingrijpende, misdrijven kunt u via internet of soms ook telefonisch aangifte doen. U hoeft daarvoor niet naar het politiebureau. Voor het doen van zwaardere aangiften wordt telefonisch een afspraak met u gemaakt, zodat u op het bureau niet zo lang hoeft te wachten en de politie alle tijd aan uw aangifte kan schenken.