Ledverlichting reageert op beweging

Licht op aanvraag

In Berkel-Enschot staan sinds kort led-lantaarnpalen die reageren op beweging van voorbijgangers. Het systeem heet Licht op Aanvraag.

Als iemand langs de lantaarnpalen loopt of rijdt, gaan ze feller branden. Korte tijd later schakelt de led-lantaarnpaal weer terug naar een lage stand en brandt de lamp minder fel. Een ingebouwde bewegingssensor zorgt hiervoor. Tilburg is de eerste Europese gemeente die dit systeem in een hele wijk invoert.

Met dit systeem is een energiebesparing mogelijk van 80 procent. Verder zorgt het voor een groter veiligheidsgevoel bij de burgers. Dit komt onder meer omdat deze straatverlichting altijd aanblijft en dus ook feller gaat branden als iemand langskomt. In de oude situatie ging meer dan de helft van de lantaarnpalen uit. Daardoor waren sommige stukken weg minder verlicht.

Verschillende toepassingen vergelijken
De nieuwe lantaarnpalen staan in de: Tobias Asserlaan, Hendrik Lorentzlaan, Peter Zeemanlaan, Johan van der Waalslaan, Kamerlingh Onneslaan en de Jacobus van het Hofflaan. In 2009 bracht de gemeente een andere soort led-lampen aan in de omgeving van de Jan Tinbergenlaan in Berkel-Enschot. Zo zijn verschillende toepassingen van leds goed te vergelijken. Daarbij spelen ook de ervaringen van bewoners een rol.

Green Light onderscheiding
Op 19 januari openden een manager van Philips en wethouder Roel Lauwerier Licht op Aanvraag. De wethouder ontving daarbij de Green Light plaquette. Dit is een onderscheiding van het Agentschap NL, een organisatie op het gebied van duurzaamheid.