Nieuwe route carnavalsoptocht

Het grootste evenement van carnaval in Tilburg krijgt een route die de optocht voor zowel publiek, deelnemers als ondernemers aantrekkelijker moet maken. De optocht vindt plaats op zondag 6 maart in de binnenstad van Tilburg.

De nieuwe route voert van de St. Jozefstraat, Korte Heuvel, linksaf de Heuvelring op en rijdt via Piusplein, Paleisring, Stadhuisplein en Oude Markt de Heuvelstraat in. Hierna rijden de deelnemers door Nieuwlandstraat, Stationsstraat, Poststraat, Telegraafstraat, en Heuvelring. De route eindigt op het Heuvelplein.

Aanleiding
Organisator van D’n Opstoet is de Carnavalsstichting Tilburg. Voorzitter Pieter van Dun: “De route is korter, kent meer horecaplaatsen en biedt voor deelnemers, publiek en ondernemers meer kansen om overal een feestelijke sfeer te creëren. De oude route is vertrouwd en heeft voor veel mensen goede herinneringen. Daarom stond de route nooit ter discussie. Nadenken over een nieuwe route werd het afgelopen jaar mede gevoed door de gemeente Tilburg. In het kader van de bezuinigingen werd de vraag gesteld of het mogelijk was om een Opstoet te organiseren met minder aanpassingen in het openbaar gebied. Denk hierbij aan weghalen van verkeerslichten en straatmeubilair. Als maatschappelijke instelling neem je dan je verantwoordelijkheid en denk je mee. We hebben de kosten voor de belastingbetaler hierdoor weten te beperken.”

Horeca
Afgelopen jaren bleven enkele lange stukken zoals de Spoorlaan en (tot vorig jaar) de Schouwburgring leeg, met name op plaatsen waar horeca ontbreekt. Zowel publiek als deelnemers vonden dit niet aantrekkelijk. Ook kreeg de organisatie vaak van mensen uit het publiek of van nieuwe deelnemers te horen dat ze verbaasd waren dat het Piusplein of de Paleisring niet in de route zat. Dit zijn immers echte carnavalsgebieden. Door het Piusplein toe te voegen aan de route spreidt de carnavalsstichting de kansen voor ondernemers om zich te presenteren aan de tienduizenden bezoekers en ontstaan meer feestelijke plekken langs de kant van de weg. De horeca aan het Piusplein en de Paleisring heeft aangegeven hier enthousiast invulling aan te willen geven. Van Dun: ”D’n Opstoet kent jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers. Dit zijn gasten van Kruikenstad, en gasten wil je goed opvangen. Dat lukt het beste met zoveel mogelijk bestaande horeca aan de route.”

Korter
De route is korter geworden (oude route 3.4 km, nieuwe route 2.9km). Dit is met name een voordeel voor (het groeiende aantal) loopgroepen in D’n Opstoet.
Dit jaar moeten nog wel 4 grote wagens afwijken van de route omdat zij niet onder de Kattenrug flat doorkunnen vanwege de hoogte. Een groep begeleiders leidt de wagens via de Piusstraat, Bisschop Zwijssenstraat weer terug de route op. Deze oplossing is in overleg met de bouwende verenigingen tot stand gekomen.
In de nieuwe route is het mogelijk om de Heuvel als volwaardige finishplaats op te nemen. De Heuvel is het hart van Kruikenstad en een goede plaats om het grootste evenement af te sluiten.
Naast kostenbesparingen voor de gemeente houdt de nieuwe route in dat de Spoorlaan voortaan vrij blijft voor autoverkeer en hulpdiensten. Door een belangrijke verkeersader te bezetten hinderde d’n Opstoet eerder veel autoverkeer dat door de stad wilde kruisen. Ook ontstaat hierdoor meer parkeergelegenheid voor bezoekers, omdat de garages beter bereikbaar zijn. Denk hierbij met name aan de vele honderden plaatsen onder het Pieter Vreedeplein.

Het besluit om een nieuwe route in te voeren heeft de carnavalsstichting uitvoerig overlegd met de vele partijen die bij dit evenement betrokken zijn. Denk hierbij aan vrijwilligers, deelnemers, wagenbouwers, initiatiefnemers, ondernemers en gemeente. Van Dun: ”Zonder al die mensen, en in het bijzonder de Steunzolen, Stewards en Scouts, zou de optocht nooit doorgang kunnen vinden. Carnaval is een volksfeest waar vele mensen vrijwillig enorm veel inspanningen voor verrichten. Daarom willen we de allerbeste optocht, die het grootst mogelijke aantal mensen een prachtige dag bezorgt.”