Aanpak impulswijken goed op gang

Eerste ervaringen leiden tot actualisatie en aanscherping

Het college van B&W van Tilburg wil de aanpak van de impulswijken nog gerichter en meer integraal inzetten. Dat blijkt uit een eerste tussentijdse evaluatie, die het college deze week heeft vastgesteld.

Sinds drie jaar investeren de gemeente en de woningbouwcorporaties extra in de vijf armste wijken van de stad: Kruidenbuurt, Stokhasselt, Groenewoud, Groeseind/Hoefstraat en Trouwlaan/Uitvindersbuurt. De nadruk ligt op drie ambities: jongeren doen het goed op school en halen een diploma, elk huishouden heeft een kostwinner, en inwoners leven boven de armoedegrens.

”De aanpak is gelukkig niet meer weg te denken uit Tilburg”, aldus wethouder Jan Hamming (arbeidsmarktbeleid, armoedebeleid). ”We hebben de dromen en wensen van bewoners centraal weten te stellen. Dat heeft geleid tot succesvolle projecten. Zoals de Verlengde Schooldag op twee basisscholen, waar extra geïnvesteerd wordt in taal, rekenen en sport. Of Groeibriljant, waarmee risicojongeren worden begeleid naar een baan. Maar er kunnen ook zaken beter. Dat pakken we de komende periode op.”

Versnelling in Groenewoud,Kruidenbuurt,Stokhasselt
De huidige vijf wijken blijven centraal staan in de aanpak. De omvang en intensiteit van de inzet in de wijken hoeft niet overal gelijk te zijn. Aangezien de leefbaarheidsproblematiek in de wijken Groenewoud, de Kruidenbuurt en Stokhasselt het grootst is, wordt de impulsaanpak daar geïntensiveerd en versneld.

Verder blijkt dat de inzet tot op heden vooral gericht is op vernieuwende initiatieven. Hierdoor bestaat een risico op verlies aan focus en bevordering van een veelheid aan projecten. Als problemen worden gesignaleerd, dan wordt voortaan allereerst bekeken of ze kunnen worden opgelost via inzet of uitbreiding van bestaande voorzieningen en activiteiten. Ook wil het college de financieringsvoorwaarden van het Tilburg Akkoord verruimen om een veelheid van nieuwe projecten te voorkomen.

Betrokkenheid nodig
De betrokkenheid van bewoners bij de Wijkimpuls blijft van groot belang. Actieve deelname blijft echter lastig om te bewerkstelligen. ”De aanpak heeft tijd nodig om zichtbaar te worden en daarmee bewoners te verleiden tot deelname”, licht Hamming toe. ”Daar blijven we op inzetten, we willen mensen activeren.” De gemeente wil de betrokkenheid van professionals en instellingen vergroten. De directies worden daarvoor actiever benaderd en doordrongen van de urgentie van de aanpak. De inhoud van de impulsplannen wordt daarnaast ingebouwd in relevante subsidie- en inkoopcontracten.