Kerststukjes en bosroof

wees geen bosrover

Ingrediënten voor kerststukjes worden vaak uit het bos geroofd.
Op een zonnige winterdag wordt het bosgebied soms bezocht door zo’n 15.000 bezoekers. Als iedereen één takje afknipt of één bedje mos uit de grond trekt, kun je je voorstellen hoe het bos erbij komt te staan. De natuur kan deze schade niet snel meer herstellen en ook de dieren in het bos hebben daar last van.

Fikse boete
Bosroof, een vorm van eenvoudige stroperij kan een fikse boete opleveren. Voor dit vergrijp is geen vast boetebedrag vastgesteld. Het Openbaar Ministerie bekijkt iedere zaak afzonderlijk.

Groen toezicht
In de regio Midden en West Brabant verzorgen 35 Natuurtoezichthouders, zogenaamde groene Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOA’s) van Brabants Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Particuliere natuurgebieden toezicht en handhaving in de buitengebieden van Noord-Brabant. Veel Nederlanders werken in deze buitengebieden (agrariërs) of recreëren er. Alle soorten overtredingen en misdrijven die Nederland kent, vinden ook plaats in de buitengebieden.
De toezichthouders bevinden zich 24 uur per dag in en tussen flora en fauna. Zij treden dagelijks op tegen overtredingen, zoals vernielingen, brandstichting, diefstal van flora, dumpen van (drugs)afval. Ook stropers veroorzaken veel leed onder de dierenpopulatie. De straffen voor overtredingen op het gebied van Flora en Fauna variëren van een geldboete tot gevangenisstraf.

Bij de foto
De Wilde Gagel die u op de foto ziet wordt veel uit bossen gehaald en komt daardoor steeds minder voor.

 
Foto politie Midden en West Brabant, Bart van Hattem Foto politie Midden en West Brabant, Bart van Hattem