Bodem nieuwe industrieterreinen opgehoogd met minder schone grond

Duurzame manier van bodembeleid levert kostenbesparing op

In het buitengebied van Tilburg zijn nieuwe industrieterreinen gerealiseerd. Volgens het bodembeleid van de gemeente moeten deze terreinen opgehoogd worden met schone grond. Dat is erg kostbaar.
Daarom kiest de gemeente voor een nieuwe aanpak. De gemeente gaat (licht) vervuilde grond gebruiken daar waar het kan. Dit levert geen (gezondheids-)risico’s op voor de gebruikers en biedt bovendien financiële voordelen.

Duurzaam
Door het hergebruik van minder schone grond, geeft de gemeente invulling aan duurzaam bodembeheer. ”Met de nieuwe aanpak kunnen we de bodemkwaliteit afstemmen op de functie die een bepaald gebied heeft”, licht wethouder Berend de Vries (milieu) de keuze toe. ”Daar waar het moet, bijvoorbeeld op plekken waar woningen worden gebouwd, gebruiken we schone grond. Maar voor een terrein dat in gebruik is als bedrijventerrein is het niet nodig om alleen schone grond te gebruiken. Om duurzaam met grondstoffen om te gaan verdient het hergebruik van minder schone grond, mits is voldaan aan bepaalde randvoorwaarden, daarom de voorkeur. Dit is met name van belang voor projecten waarbij veel grondverhogingen moeten plaatsvinden, zoals de Spoorzone en Vossenberg West II.”

Kostenbesparing
Een van de voorwaarden van het hergebruik, is dat de minder schone grond afkomstig is uit een bodembeheergebied. Voor Tilburg is dit gebied de provincie Noord-Brabant. Het gebruik van minder schone grond levert financiële voordelen op. ”We besparen op de aanschafkosten van primair materiaal en op de onderzoekskosten. Daarnaast kunnen we besparen op de transportkosten, helemaal als we hiervoor samenwerken met de regio. Acht regiogemeenten hebben ons inmiddels benaderd”, aldus De Vries. Verder vermindert het de verkeersdrukte en sluit het aan bij het beleid van duurzaam inkopen en bouwen.