Transferium Kempenbaan matig gebruikt

B&W Tilburg leggen de raad de resultaten voor

Omdat de verwachtingen over het gebruik nogal tegen vallen leggen B&W van Tilburg een tussentijds evaluatie over het transferium aan de gemeenteraad voor.

Het college doet dat zonder een standpunt in te nemen. Het tot stand komen van het transferium was een initiatief van de gemeenteraad. De proef zou drie jaar duren.

Het transferium kent de volgende gebruikers:
  op een koopavond: 3 tot 8 buspassagiers, die een heen- en een terugrit maken
  op een zaterdag: 25 tot 40 buspassagiers
  op een koopzondag: 25 tot 40 buspassagiers

Het aantal buspassagiers dat gedurende een bepaalde periode wordt getrokken, kan overigens van week tot week behoorlijk uiteenlopen. Hoewel miniem, valt de laatste maanden enige stijging waar te nemen.

Tijdens de laatst gehouden ‘Autovrije Zondag’, op 20 september 2009, is het transferium Kempenbaan officieel geopend. Het transferium biedt een plek aan de rand van de stad waar bezoekers en werkers met bestemming binnenstad hun auto kunnen parkeren en overstappen op respectievelijk een pendelbus of op de fiets.

Het transferium heeft als doel het aantal auto’s in de binnenstad te verminderen. Daarvan profiteert niet alleen het milieu (schonere binnenstad), het vermindert ook de parkeerdruk in de oudere woonbuurten rondom de binnenstad.
 
De aanleg van het transferium kostte € 306.000. Voor de exploitatie en het beheer is jaarlijks € 141.000 gereserveerd.

Het bescheiden gebruik doet bij B&W de vraag opkomen of de pilot -al dan niet in afgeslankte vorm-  moet worden voortgezet. Deze vraag geldt vooral het OV-transferium, omdat het overgrote deel van de jaarlijkse exploitatie- en beheerkosten hieraan besteed wordt. Het vergt relatief weinig geld om door te gaan met de verhuur van de nu eenmaal aanwezige fietskluizen.
 
B&W leggen de raad twee scenario’s voor:
a) ’pilot nu afbreken’
b) ’pilot nog een kans geven’