Gemeentelijk Uitvoeringsprogramma Plattelandsvernieuwing 2010-2013
ingevoerd op 24-7-2010
De gemeente Goirle heeft de laatste jaren veel in gang gezet ten behoeve van de revitalisering van het buitengebied. Verder heeft zij zich gecommitteerd aan deelname aan de Reconstructiecommissie en toegezegd invulling te geven aan de uitvoering van het reconstructieplan Beerze-Reusel.
De afgelopen jaren heeft de gemeente Goirle veel in gang gezet ten behoeve van de revitalisering van het buitengebied. Voorbeelden hiervan zijn IDOP, Recreatieve Poort, verplaatsing en beëindiging diverse agrarische bedrijven, STIKA-regeling, B-team enz. Deze gemeentelijke projecten beogen alle een bijdrage te leveren aan de verbetering van de leefbaarheid van het platteland.
Verder heeft de gemeente Goirle over de reconstructie van het buitengebied een bestuursovereenkomst ondertekend. Hiermee heeft zij zich gecommitteerd aan deelname in de Reconstructiecommissie Kempenland en aan de uitvoering van het reconstructieplan Beerze-Reusel. Bij de uitvoering van dit plan wordt gestreefd naar een goede ruimtelijke structuur en een kwalitatief goed woon-, werk- en leefklimaat van het landelijk gebied. Het reconstructieplan bevat zowel omgevingsdoelen (natuur, water, milieu) als sociale en economische doelen (landbouw, recreatie, wonen, werken en leefbaarheid) en bestrijkt derhalve een breed terrein.
Om het reconstructieplan verder uit te werken, wordt in elke gemeente een gemeentelijk uitvoeringsprogramma reconstructie opgesteld. Deze programma’s hebben naast een enthousiasmerende werking vooral als doel een gecoördineerde uitvoering van de reconstructie te stimuleren. Door deze programma’s zijn de partijen in het gebied nog beter van elkaar op de hoogte wat de wensen en ambities zijn en met welke projecten deze ambities worden gerealiseerd.
Dit gemeentelijk uitvoeringsprogramma 2010-2013 biedt een overzicht van de reconstructie ambities op het grondgebied van de gemeente Goirle. Meerdere partijen vullen deze ambities in. Het uitvoeringsprogramma biedt ook inzicht in de lopende projecten en de prioritering voor 2010. Het uiteindelijke resultaat van het uitvoeringsprogramma is een helder overzicht van de lopende en toekomstige projecten in de gemeente Goirle, welke reconstructiedoelstellingen hiermee gerealiseerd worden en wat de bijdrage zal zijn van de gemeente en de ondersteunende instanties. Het uitvoeringsprogramma zal ter informatie aan de gemeenteraad voorgelegd worden.
Het gemeentelijk uitvoeringsprogramma plattelandsvernieuwing 2010-2013 heeft als doel inzicht te bieden in:
• welke doelen op het grondgebied van de gemeente Goirle gerealiseerd worden met het uitvoeren van projecten;
• alle projecten die in de gemeente Goirle de afgelopen jaren zijn uitgevoerd die bijdragen aan de uitvoering van reconstructiedoelen;
• alle lopende projecten in de gemeente die bijdragen aan de uitvoering van de reconstructiedoelen;
• de nog uit te voeren projecten voor de periode 2010-2013 (met een doorkijk naar 2017);
• de wijze waarop de uitvoering van de ’gemeentelijke’ projecten en het reconstructieprogramma vanaf 2010 georganiseerd is en op welke wijze afstemming en coördinatie plaatsvindt;
• welke financiële middelen en ondersteuning van instanties gevraagd wordt om de projecten en daarmee de reconstructiedoelen vorm te geven;
• welke reconstructiedoelen gerealiseerd worden met het uitvoeren van de projecten.
Het uitvoeringsprogramma geeft de gemeente inzicht in de uitvoering van de reeds lopende projecten en reconstructiedoelen en deels in de doorwerking daarvan op haar begroting en ambtelijke capaciteit. Dit programma zal jaarlijks geactualiseerd worden waardoor nieuwe projecten en initiatieven eraan toegevoegd zullen worden. Het gemeentelijk uitvoeringsprogramma maakt daarmee inzichtelijk waar de gemeente en de reconstructiecommissie dat jaar aan gaan werken. Door dit uitvoeringsprogramma elk jaar bij te werken en actueel te houden, geeft het de gemeente concrete houvast bij het opstellen van haar jaarlijkse begroting. Het gemeentelijk uitvoeringsprogramma van Goirle geeft met concrete projecten, naast de uitvoering van het collegeprogramma, invulling van het Gebieds MeerJarenProgramma (GMJP) van de Reconstructiecommissie Kempenland. In dit GMJP zijn de ambities van de reconstructiepartners tot 2013 geprogrammeerd. De bij elkaar gevoegde GMJP’s van de zeven Brabantse reconstructiegebieden en de twee revitaliseringsgebieden in West-Brabant vormen samen het Brabantse reconstructieprogramma dat met de middelen uit het Provinciale MeerJarenProgramma (PMJP) wordt uitgevoerd.