Koninklijke onderscheiding voor Goirlenaar Bert de Boer

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De burgemeester van  Goirle, mevrouw M.G. Rijsdorp, reikte vanmiddag (21 juli 2010) een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer A.H.T.N. de Boer.

De heer Bert de Boer (74) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn brede maatschappelijke verdiensten op het terrein van onder andere onderwijs, ontwikkelingssamenwerking, kerkelijk leven en welzijn. Zo was hij namens OMO tien jaar curator (bestuurder) van het Mill Hill College te Goirle. In het kader van het Programma Uitzending Managers droeg de heer De Boer kennis en ervaring op diverse terreinen over in Namibië, Rusland, Thailand en Tunesië. Voorts was hij lid van de Derde Kamer, een belangrijk adviesorgaan op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.
Jarenlang vervulde hij de functie van voorzitter van de Raad van Kerken Tilburg-Goirle. In de gemeente Goirle heeft de heer De Boer zich onder meer ingezet voor de Stichting Antenne en de WAO-groep.

Hieronder een deel van de speech van burgemeester Rijsdorp.

Vandaag neem ik u mee terug naar het verleden, om te beginnen naar 1953.
Een jaartal dat in ons collectieve geheugen voor altijd verbonden zal zijn met de verschrikkelijke watersnoodramp.
En hoewel u pas 17 jaar was schoot u, meneer De Boer, te hulp.
Dat is kenmerkend voor de manier waarop u steeds voor anderen heeft klaargestaan.
Zo werd u in 1973 voorzitter van de dorpsraad van Wanssum.
Die dorpsraad was opgericht in verband met de samenvoeging van de gemeenten Wanssum en Meerlo en had tot doel de leefbaarheid en het onderling contact in Wanssum te bevorderen en het nieuwe gemeentebestuur van advies te dienen.
U heeft als voorzitter op een prima manier vorm en inhoud gegeven aan
die doelstellingen en bevorderde als lid van het bestuur van de
Stichting Samenlevingsopbouw Noord Limburg tevens de contacten
met andere dorpsraden in de regio.
In 1974 nam u het voorzitterschap op u van de ouderraad van de middelbare scholengemeenschap Jeruzalem te Venray.
In die hoedanigheid heeft u in belangrijke mate bijgedragen aan de samenwerking tussen de school en de ouders van de leerlingen.
U had daarbij een goed oog voor de gedeelde verantwoordelijkheid van de ouders en de school voor de opvoeding van de leerlingen.
De genoemde maatschappelijke activiteiten verrichtte u, meneer De Boer,
naast uw drukke werkzaamheden als Hoofd van de Voeding- en Horecasector binnen het psychiatrisch centrum Sint Servatius te Venray.
In de jaren 1972 tot 1977 heeft u zich voorts verdienstelijk gemaakt als lid van de Ondernemingsraad van Sint Servatius en van diverse commissies binnen deze raad, als lid van de redactieraad van het maandblad Anna-Servaas en als lid van de Projectgroep, die voorstellen gedaan heeft in het kader van de fusie tussen de psychiatrische centra Sint Anna en Sint Servatius.
Daarnaast heeft u in deze periode meegewerkt aan de opzet van de cursus Bedrijfsvoering voor de Stichting Leerlingenwezen Horeca en Instellingen en was u docent in het vak Organisatie aan deze opleiding. Voorts nam u examens af bij de Brood- en Banketbakkers Vakschool in Amsterdam.
In 1977 werd u docent aan de Middelbare Hotelschool  ”De Rooi Pannen” te Tilburg.
Uw roem als vrijwilliger was u kennelijk vooruit gesneld want al spoedig
werd u voorzitter van de oudercommissie van het Mill Hill college te Goirle.
In die hoedanigheid was u tevens lid van de projectgroep interne democratisering en ouderparticipatie van Ons Middelbaar Onderwijs of kortweg OMO, zoals wij het schoolbestuur van ruim 50 Brabantse scholen in de wandelgangen plegen te noemen.
Uw bijzondere band met OMO en het Mill Hill college kreeg verder vorm in de jaren 1981 tot 1991. Gedurende deze 10 jaar was u lid van het curatorium van de acht OMO-scholen in Tilburg en omstreken en als zodanig de curator van onze Goirlese middelbare school.
Als bestuurder van het Mill Hill college was u het eerste aanspreekpunt voor de rector. Verder heeft u als curator steeds een goed contact onderhouden met alle andere geledingen in de school en vertegenwoordigde u de school met verve naar buiten.
Daarnaast heeft u een belangrijke bijdrage geleverd aan de succesvolle fusie tussen het Mill Hill college en de Mavo Sint Jan.
Ook op ”De Rooi Pannen” heeft u zich, meneer De Boer, gedurende vele jaren als voorzitter van de medezeggenschapsraad en als voorzitter van de personeelsraad meer dan verdienstelijk gemaakt. 

Zo heeft u van 1993 tot 1999 als voorzitter leiding gegeven aan het bestuur van de raad van kerken Tilburg-Goirle.
U heeft daarbij een wezenlijke bijdrage geleverd aan het realiseren van de doelstelling van deze raad: het bevorderen van oecumene in denken en handelen.
Daarnaast heeft u de belangen van de gezamenlijke kerken ook in andere gremia met hart en ziel bepleit en behartigd.
In de jaren 1994 - 1997 heeft u, in het kader van Programma uitzending managers van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, uw grote kennis en ervaring overgedragen op mensen in diverse ontwikkelingslanden.
Zo was u in 1994 drie maanden actief in Namibië bij de start van een hotelschool aan de Universiteit van Windhoek.
In oktober 1995 hielp u mee bij de privatisering van een sanatorium in Miass (een plaats gelegen in Aziatisch Rusland); in mei 1996 trainde u in Nederland de directeur van het sanatorium en diens vrouw om vervolgens in september 1996 in Miass de laatste hand aan dit project te leggen.
Van november 1996 tot januari 1997 reorganiseerde u de food en beverage afdelingen van een groot hotel in Chiang Mai in Thailand en gaf u Engelse les aan de kelners en het front office personeel van dit hotel.
In maart en april 1997 gaf u organisatie-adviezen en opleiding aan de staf van een hotel in Hammamet  inTunesie.
Daarnaast was u, meneer De Boer, in de jaren 1992  tot 1995 actief voor Cedefop, het European Centre for Development of Vocational Training.
Dit europese centrum voor beroepsopleidingen organiseert studiebezoeken in opdracht van de Europese commissie.
Doel is de uitwisseling van kennis tussen opleidingsdeskundigen uit verschillende landen in de EU.
U werd in dit kader uitgezonden naar België, Portugal en Denemarken.

Derde Kamer

Op uw initiatief nam de Derde Kamer een motie aan met betrekking tot de inrichting van een onafhankelijk controleorgaan, gericht op de besteding van ontwikkelingsgelden.
En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, dames en heren, was de heer
De Boer ook binnen de gemeente Goirle actief in diverse functies.
Zo heeft hij een wezenlijke bijdrage geleverd aan de werkzaamheden van de educatiecommissie van de Stichting Antenne, een instelling die zich in het bijzonder richtte op ouderen, gehandicapten en vluchtelingen.
De activiteiten van de commissie bestonden onder meer uit de organisatie van cursussen en de 55 plus informatiemarkt.
Ook de activiteiten voor de WAO-groep Goirle mogen met ere genoemd worden. Jarenlang heeft u, meneer De Boer, een belangrijke bijdrage geleverd aan de wekelijkse thema-ochtenden.
Daarbij hield u zeer regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen: van kunstgeschiedenis tot management en van Russische muziek tot Nederlandse taal, om maar een paar van de vele door u besproken onderwerpen te noemen.
Bij het 25-jarig bestaan van de WAO-groep was u de dagvoorzitter.
Tenslotte was u 15 jaar actief als surveillant bij de examens op de Universiteit van Tilburg. U maakte deel uit van het surveillantenoverleg, dat de ruim 100 surveillanten vertegenwoordigde in de contacten met de leiding van de universiteit.

Het heeft hare majesteit de koningin namelijk behaagd om u, meneer
De Boer, te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Graag wil ik u van harte gelukwensen met deze zeer verdiende onderscheiding.
De nieuwe ridder in de raadzaal van Goirle De nieuwe ridder in de raadzaal van Goirle