Samen revalideren beter voor patiënten

Therapieprogramma na knie- of heupoperatie in St. Elisabeth volledig vergoed

Ireen van der Voort is als verpleegkundig zorgcoördinator intensief betrokken bij het revalidatieprogramma.Gezamenlijk revalideren na het krijgen van een nieuwe heup of knie is bijzonder effectief.

Dat is gebleken uit een proef van het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg, dat daarom het revalidatieprogramma standaard opneemt in het zorgaanbod. ”Ook de zorgverzekeraars zijn enthousiast en verlenen volle medewerking aan het vervolgtraject. Zij vergoeden nu de therapie volledig, ook als patiënten geen aanvullende verzekering hebben”, stelt orthopeed Jacob Caron.
De patiënt hoeft zelf niets te regelen voor de nazorg na het plaatsen van een nieuwe knie of heup. Alles wordt door het St. Elisabeth Ziekenhuis geregeld, vanaf de eerste afspraak tot en met de thuiszorg en deelname aan het speciale revalidatieprogramma. “De zorg houdt niet op bij de voordeur”, aldus zorggroepmanager Rita Arts van het Tilburgse ziekenhuis.

Vertrouwen
”Jaarlijks worden ongeveer 200 knieën en 350 heupen vervangen in het St. Elisabeth Ziekenhuis. Alle geopereerde patiënten moeten revalideren. Daarbij is het van belang dat ze vertrouwen krijgen in de prothese die is geplaatst, zodat ze in beweging blijven”, vertelt Ireen van der Voort. Zij is als verpleegkundig zorgcoördinator orthopedie in het St. Elisabeth Ziekenhuis intensief betrokken bij het speciale revalidatieprogramma. ”Door de therapie groepsgewijs te geven, kunnen we garanderen dat de zorg helemaal is afgestemd op de operatietechnieken die onze orthopeden gebruiken. Bovendien is samen revalideren goed voor patiënten. Er wordt twaalf weken lang groepsgewijs geoefend met zes patiënten die allemaal dezelfde operatie hebben ondergaan. Er is lotgenotencontact, mensen hebben steun aan elkaar en motiveren elkaar. Voor ons voldoende reden om door te gaan met dit speciale revalidatieprogramma.”
Op dit moment wordt de revalidatie volledig vergoed door zorgverzekeraars CZ en Univé- VGZ- IZA-Trias. Negentig procent van de patiënten om wie het gaat, is verzekerd bij een van deze maatschappijen.

Kruisbanden
Ook voor patiënten waarvan de voorste kruisbanden zijn vervangen is een speciaal revalidatieprogramma opgezet. Orthopeed Caron: ”Bij de nieuwe manier van werken wordt de patiënt vóór, tijdens en tot één jaar na de operatie nauwgezet gevolgd, waarbij alle gegevens worden opgeslagen in een computerprogramma. Hierdoor is optimale begeleiding door ziekenhuis en fysiotherapeut tijdens het revalidatieproces mogelijk. De patiënt kan met een persoonlijke inlogcode de eigen vorderingen via het internet volgen. We doen dit al enige tijd met heel goede resultaten, het is een behandeling die voorheen alleen voor topsporters was weggelegd. Voor zorgverzekeraar CZ reden om ook deze vorm van revalidatie nu volledig te vergoeden.”