Burgemeesters samen in actie tegen criminaliteit Brabantse steden

Intensieve samenwerking na conclusies instituut Politie en Wetenschap

De burgemeesters van de vijf grote Noord-Brabantse steden Eindhoven (Rob van Gijzel), Tilburg (Ivo Opstelten), Breda (Peter van der Velden), ’s Hertogenbosch (Ton Rombouts) en Helmond (Fons Jacobs) zoeken de samenwerking op in de strijd tegen misdaad. Dat is uniek in Nederland.
De burgemeesters worden hierin gesteund door de hoofdofficieren van justitie en korpschefs van de politieregio’s. De burgemeesters maken zich zorgen over de aanhoudende slechte scores van de Noord-Brabantse steden in de verschillende veiligheidsindexen. Om dit tegen te gaan willen ze meer informatie delen en die beter analyseren, veiligheidsbeleid op elkaar afstemmen en in overleg met de verschillende politie- en justitieregio’s achter criminelen aan die door de hele provincie opereren. Daarvoor moet een Brabantbrede, bovenregionale samenwerking ontstaan tussen Politie, OM en gemeenten. Deze wordt nu opgezet. Dit moet leiden tot een concrete afname van de afzonderlijke criminaliteit in de steden. Een groot deel hiervan hangt samen met georganiseerde misdaad.

De aanhoudend slechte scores van de Brabantse steden in veiligheidsindexen was aanleiding voor Instituut Politie en Wetenschap om een onderzoek te starten. Dat onderzoek is nu af. Belangrijke conclusie is dat de georganiseerde criminaliteit in Noord-Brabant een groot aandeel heeft in de onveiligheid van de steden en vergelijkbaar is met de omvang van criminaliteit in de Randstad. Toch blijft bijvoorbeeld de beschikbaarheid van politie in Noord-Brabant (ter vergelijking) ver achter. Problemen signaleert het instituut ook op het gebied van informatieachterstand, en de grote hoeveelheid criminaliteit waar geen aangifte van wordt gedaan.
 
De burgemeesters nemen dit rapport uiterst serieus en grijpen het aan als kans om de criminaliteit in hun gemeenten terug te kunnen dringen. Waarnemend burgemeester van Tilburg, Ivo Opstelten namens de vijf steden: ”Er is een grondige aanpak van georganiseerde criminaliteit in Noord-Brabant nodig en de vijf steden hebben grote bereidheid hier samen scherp in samen te werken. De steden nemen nu het voortouw, maar we kunnen het niet alleen. Aanpak van diepgewortelde criminele structuren zijn een enorme opgave. Politie en Openbaar ministerie staan achter ons. Wij rekenen ook op steun van de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken.”

Op korte termijn komen de steden met een speciale actiegroep waaraan gemeenten, politie en OM deelnemen. Deze groep jaagt de samenwerking tussen alle betrokken partijen aan.
Het rapport van Instituut Politie en wetenschap kunt u downloaden via www.politieenwetenschap.nl