Ziekenhuizen blijven samen opleiden

Convenant ‘Samen werken, samen opleiden’ staat overeind

Vijftien ziekenhuizen uit Noord-Brabant, Limburg en Zeeland kunnen doorgaan op de ingeslagen weg van het convenant ‘Samen werken, samen opleiden’ dat een jaar geleden ondertekend is.

Dat heeft het hof in Den Bosch bepaald in een hoger beroep tegen het kort geding dat was aangespannen door de beroepsverenigingen van anesthesiemedewerkers en operatieassistenten.
Nederlandse ziekenhuizen worden al enige tijd geconfronteerd met een tekort aan operatie-assistenten en anesthesiemedewerkers. Om ook in de toekomst goede zorg te blijven garanderen, is het aantal opleidingsplaatsen flink vergroot. De ziekenhuizen hebben een nieuwe norm vastgelegd: op elke vier arbeidsplaatsen komt een opleidingsplek voor een operatie-assistent of anesthesiemedewerker. In de toekomst is het de bedoeling deze samenwerking uit te breiden naar andere zorgopleidingen (zoals Intensive Care, Cardiac Care Unit en Spoedeisende Hulp) binnen het ziekenhuis.

Daarnaast gaan de ziekenhuizen onderzoeken of het mogelijk is om gezamenlijk voor de opleidingen van deze beroepsgroepen te zorgen. Ook gaan zij elkaar waar mogelijk maximaal ondersteunen bij het opvangen van tijdelijke tekorten en gezamenlijk inkopen bij uitzendbureaus. Door de handen op deze wijze ineen te slaan, kunnen de Brabantse en Zeeuwse ziekenhuizen de krapte op de arbeidsmarkt beter het hoofd bieden. In deze afspraak past ook, dat zij geen medewerkers actief werven bij de andere ondertekenaars van het convenant.

Het hof heeft in zijn uitspraak twee voorbehouden gemaakt voor wat betreft de arbeidsmarkttoeslag en de 12-maandeneis. Het hof acht dat op deze twee punten een rechter in een bodemprocedure hier een uitspraak over moet doen. De ziekenhuizen gaan zich beraden over de vervolgstappen in deze.
De Landelijke vereniging van operatieassistenten (LVO) en de Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers ( NVAM) wilden dat het hof de ziekenhuizen zou verbieden aan het convenant uitvoering te geven omdat het convenant in strijd zou zijn met het arbeids-, mededingings- en cao-recht, onder meer wat betreft het afschaffen van verschillende toeslagen en opleidingsmogelijkheden door de ziekenhuizen. De ziekenhuizen vinden juist dat het convenant noodzakelijk is om iets te kunnen doen aan het toenemende tekort aan personeel op de operatiekamers en tegelijkertijd ruimte te laten voor onderlinge concurrentie.

De vijftien deelnemende ziekenhuizen zijn:
    * Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (opvolger van Oosterscheldeziekenhuizen (Goes en Zierikzee) en Ziekenhuis Walcheren (Vlissingen)
    * Amphia Ziekenhuis (Breda en Oosterhout)
    * Catharina-ziekenhuis (Eindhoven)
    * Elkerliek ziekenhuis (Helmond en Deurne)
    * Franciscus Ziekenhuis (Roosendaal)
    * Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch)
    * Laurentius Ziekenhuis (Roermond)
    * Lievensberg ziekenhuis (Bergen op Zoom)
    * Máxima Medisch Centrum (Eindhoven en Veldhoven)
    * Medisch Centrum VieCuri (Venlo)
    * St. Anna Zorggroep (Geldrop)
    * St. Elisabeth Ziekenhuis (Tilburg)
    * Tweesteden ziekenhuis (Tilburg en Waalwijk)
    * Ziekenhuis Bernhoven (Oss en Veghel)
St. Elisabeth-ziekenhuis is een van de opleidingsziekenhuizen St. Elisabeth-ziekenhuis is een van de opleidingsziekenhuizen