Workshop ‘de ontgijzeling’
De omgeving verandert, hoe verandert u mee?
Wat is de belangrijkste verandering die (recent) heeft plaatsgevonden in je eigen persoonlijke of zakelijke omgeving? En welke impact heeft dit op jou? Beeld je eens in: 607 dagen gevangenschap in een hol onder de grond in de Russische deelrepubliek Dagestan. Gegijzeld door rebellen die je bijna twee jaar vasthouden. Voor losgeld. En vergelijk dat met veranderingen bij een bedrijf of maatschappelijke organisatie. Zijn er overeenkomsten? Volgens Rotterdammer Arjan Erkel en Goirlenaar Karel Luttikholt wel degelijk.
Afgelopen dinsdag verzorgden Arjan Erkel Advies en Management Advies bureau Luttikholt.com in Brasserie De 7 Zonden in Goirle de workshop ‘De Ontgijzeling’. Erkel vertelt daar over de gruwelijke belevenissen die hij doorstond bij zijn gijzeling in Dagestan. Waar hij werkte voor Artsen Zonder Grenzen voordat hij van de aardbodem verdween. De Gijzeling heeft enkele jaren geleden voor veel opschudding gezorgd in de Nederlandse en Buitenlandse politiek. Zelfs minister-president Balkenende, de Russische en Amerikaanse president Putin en Bush werden ingeschakeld voor zijn vrijlating.
De vraag, hoe om te gaan met (grote) veranderingen staat in de workshop centraal. Eén ding is zeker, je persoonlijke en zakelijke omgeving verandert voortdurend, stelt Luttikholt. Je kunt het proberen te ontkennen, je kunt je er tegen verzetten, het leidt vaak tot negatieve energie. De vraag is dus met name, hoe ga je als werkgever of als werknemer met de verandering om? En hoe kun je, gegeven de situatie, de verandering als kans oppakken in plaats van het als een belemmering te zien. Erkel heeft dit persoonlijk aan den lijve ondervonden en toegepast in een moeilijke situatie. Dat was voor mij de mogelijkheid om te overleven, zegt hij. Luttikholt begeleidt bedrijven en organisaties bij (commerciële) groei en veranderingsprocessen en komt deze situaties in zakelijk verband dagelijks tegen. Aan de hand van het ontgijzelingsmodel bestaande uit de 5 A’s: Analyse, Acceptatie, Ambitie, Actie en Authentiek gedrag werd er een parallel gelegd tussen de ontvoering, de fases die Erkel tijdens zijn gijzeling heeft doorlopen en organisatieveranderingen in de huidige tijd. De vijf stappen geven daarin aan hoe je een schijnbaar uitzichtloze situatie een draai kunt geven. ‘Hoe je je gedachtegang aan kunt passen’, stellen ze. En hoewel de parallellen wellicht ver gezocht lijken, valt er bij het twintigtal toehoorders in De 7 Zonden op de avond geen enkele twijfel te bespeuren over de methode. Erkels verhaal, over hoe hij het positieve opzocht, wordt door de toehoorders met eigen voorbeelden uit het ‘werkende leven’ vergeleken. Maar wat vooral opvalt: hoe muis- en muisstil het is als Erkel zijn relaas doet. Over hoe een tapijt van torren zijn ‘woning’ onder de grond vult. Hoe hij een pistool op zowel zijn hart als hoofd krijgt gedrukt. En hoe hij het contact zoekt met de rebellen, zonder zichzelf te verloochenen. De workshop is vanuit vrijwilligersorganisatie Contour via het initiatief Beursvloer Tilburg tot stand gekomen. Daarin bieden bedrijven gratis diensten aan voor maatschappelijke organisaties. Guido Wassink, voorzitter van World of Wildlife Tilburg is positief over de workshop. ‘Het zijn aangrijpende voorbeelden met een goede vertaalslag naar de dagelijkse praktijk’, reageert hij. ‘Ook wij maken veel veranderingen mee’, zegt toehoorder Karien Vissers bestuurslid van de Tilburgse afdeling van het Rode Kruis. ‘Misschien moeten we onze vrijwilligers maar eens zo’n workshop aanbieden’, zegt ze.
Meer informatie over de workshop kunt u vinden op www.luttikholt.com.