Maatschappelijke stage een succes
Vijf keer in de week fietst Brechje Jacobs ’s morgens vroeg over de Beeksedijk om vanuit Hilvarenbeek in Goirle naar school te gaan, naar het Mill Hill College om precies te zijn. Maar afgelopen week kwam ze niet verder dan de Tilburgseweg in Goirle. In de Wereldwinkel volgde Brechje de maatschappelijke stage die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vanaf schooljaar 2011-2012 verplicht heeft gesteld voor middelbare scholieren. Nu al doet 96 procent van de scholen mee, de meeste voor 30 uur en niet voor de 72 uur die straks verplicht zijn.
Het ministerie schrijft op zijn site: “Goed onderwijs bereidt leerlingen voor op hun rol in en bijdrage aan de samenleving. Jongeren komen niet meer vanzelfsprekend in aanraking met verschillende groepen in de samenleving. Maar een samenleving die voor iedereen prettig en veilig is vraagt om méér. Om jongeren ook verantwoordelijkheid voor anderen en respect voor elkaar te leren, moeten ze kunnen ’oefenen in samenleven’.
De maatschappelijke stage is geen ’gewone’ stage waarmee praktijkervaring in een beroep wordt opgedaan. Het gaat erom anderen te helpen door het doen van vrijwilligerswerk. Doel hiervan is dat jongeren tijdens hun schooltijd kennis maken met de samenleving door een onbetaalde bijdrage te leveren aan deze samenleving.
Door bijvoorbeeld de f-jes te trainen, een wijkfeest te organiseren, of een website te maken voor een vrijwilligersorganisatie. Zo ontdekt de leerling dat de samenleving is wat je er met elkaar van maakt. En is de maatschappelijke stage een manier om waarden over te dragen met meer dan woorden.”
Mill Hill College
En dus gingen alle leerlingen 4 havo en 4 vwo van het Mill Hill College vorige week aan de slag bij diverse organisaties: het Rode Kruis heeft landelijk een contract voor 5000 plaatsen, Erfgoed Nederland voor 2000 en ook bij veel sportverenigingen, ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen de leerlingen terecht. “De meesten uit mijn groepje vinden het wel leuk zo’n stage te volgen”, zegt Brechje die niet voor werken op een kinderboerderij koos, al wil ze al sinds ze heel jong was veearts worden!
Brechje (15, 4 vwo) koos voor de Wereldwinkel en heeft zich van maandag tot en met vrijdag nuttig gemaakt met allerlei werkzaamheden. Het helpen van klanten was natuurlijk favoriet, zeker omdat Brechje sinds vorig jaar al ervaring heeft als vrijwilliger bij Wereldwinkel Hilvarenbeek, maar op maandagmiddag is het altijd wat rustiger. Genoeg tijd dus om het een en ander te vertellen over de filosofie achter de Wereldwinkel en de producten. En om te stoffen en al de hoogglans displays van de halskettingen weer eens smetteloos zwart te krijgen! Tussendoor zo’n leuke ketting passen voor de foto, kan dan natuurlijk ook. En snuffelen naar kleine cadeautjes. Dan weet ze alvast wat er is als ze een cadeautje nodig heeft. Voor haar moeder is de ambachtelijk gemaakte wierook van de Wereldwinkel een schot in de roos. “Ze houdt van zachte bloemengeuren”, zegt Brechje, “en in een lezing heb ik ooit gehoord dat bij het branden van de wierook van Mira geen schadelijke stoffen vrij komen.”
Al zoekend naar de achtergrondinformatie over de producten, bleek dat het verwijssysteem beter kon. Nu kwam Brechje weer goed van pas! Ze zette alle productinformatie met de verwijzing naar de mappen in een Excel-document dat alles moeiteloos op alfabet zette. Nu is het voor de dienstdoende winkeliers een fluitje van een cent om op te zoeken waar de info over wierook, zeepsteen, sjaals of wijn te vinden is. Erg prettig als de klant staat te wachten!
De hele week heeft Brechje zich zo erg verdienstelijk gemaakt met allerlei werk. Menige klant werd door haar geholpen, etaleuse Ellen kreeg assistentie en de grote etalageruit werd van binnen en buiten gezeemd.
Volgend jaar graag weer een stagiaire!