Riels oorlogsslachtoffer of verzetsheld WO II?

Johannes Karl Game: omgekomen op 24 oktober 1944

Enige tijd geleden werd ik door een Rielenaar geattendeerd op een oorlogsslachtoffer of verzetsheld, die op 24 oktober 1944 bij de bevrijding van Riel zou zijn omgekomen en begraven ligt op het Rielse Kerkhof. Johannes Karl Game, geboren op 15 januari 1925 te Dorsten in Duitsland en overleden op 24 oktober 1944 in Riel. Wie was deze Johannes Game en wat is er precies gebeurd. Het is tot op de dag van vandaag nog altijd een mysterie. Er zijn maar weinig mensen meer over die hier iets over kunnen of misschien willen zeggen.

Dit is eigenlijk niet zo vreemd. Want direct na WO II werd er heel weinig gesproken over de vreselijke jaren die de mensen net achter de rug hadden. Er werd alleen hard gewerkt om het leven weer zo goed mogelijk op de rails te krijgen. Tot op de dag van vandaag had ik ook over deze Johannes Game,  en ik denk met mij vele Rielenaren nog nooit gehoord. En toch moeten de Rielenaren uit die tijd, denk ik, wel geweten hebben. Immers een Jongeman van 19 jaar die op een toch wat vreemde manier om het leven komt, is iets wat je niet elke dag meemaakt.

Na wat speurwerk heb ik toch wat gevonden over deze Johannes Game. Over wat er precies gebeurd is, bestaan verschillende verhalen:

1) Het slachtoffer zou met zijn zwager naar Riel gegaan zijn om groenten te kopen. Daarbij kwamen ze terecht in een bombardement of beschieting en werd hij getroffen door een granaat. Wat nog herkenbaar was, waren flarden van zijn portemonnee. Maar… de zwager van het slachtoffer mankeerde niets.

2) Het slachtoffer hielp onderduikers en bracht ze naar veiliger gebied. Tijdens één van die acties is hij op een mijn gelopen. Wat tegen dit verhaal pleit is. dat op 24 oktober 1944, toen hij op een mijn trapte, de bevrijders al zo dichtbij waren dat het zinloos was om nog risico’s te lopen bij het overbrengen van onderduikers. De bevrijders zouden op korte termijn zich zelf wel melden.

3) Hij heeft de geallieerden de plaatsen gewezen waar mijnen lagen. Doch deze plaats wist hij niet meer zeker en dat liep voor hem fataal af.

4) Het slachtoffer kwam naar Riel om melk te halen, en trapte daarbij op een mijn.

Er is nog een versie. Van een Rielenaar heb ik doorgekregen dat hij nog familie heeft. Ik heb contact gelegd met de familie van Johannes Game.

Versie van een familielid.
Om te beginnen: Het gaat hier over mijn oom, de jongste broer van mijn vader en zijn ouders waren mijn grootouders, die ik overigens nog goed heb gekend. Mijn grootvader (zijn vader) had de Nederlandse nationaliteit en was getrouwd met een Duitse vrouw die na het huwelijk de Nederlandse nationaliteit verkreeg evenals de vijf kinderen die uit dit huwelijk zijn geboren. Aanvankelijk woonde men in Duitsland maar omdat mijn opa weigerde de Duitse nationaliteit aan te nemen moest men gezien de politieke situatie aldaar, begin jaren 30 uitwijken naar Nederland. Ze zijn gaan wonen in de Jozef Israëlstraat 36 te Tilburg. De roepnaam van Johannes Game was Heinz. Heinz heeft nooit in enig leger gediend. Mijn lezing van het verhaal heb ik van mijn vader en andere familieleden.
Heinz Game 19 jaar is op 24 oktober 1944 met zijn zwager Noud van de Kerkhof 32 jaar oud, vanuit Tilburg naar Riel gegaan om daar te proberen bij boeren voedsel te gaan kopen of te ruilen. Waarschijnlijk was dit voedsel bestemd voor onderduikers. Zij kwamen terecht in een beschieting en werden getroffen door een granaat, die waarschijnlijk afkomstig was van de geallieerden die al vlak bij waren. Wat van Heinz nog herkenbaar was, waren flarden van zijn portemonnee. Zijn zwager Noud kreeg hierbij granaatscherven in zijn rug, maar wist alsnog met veel moeite Tilburg te bereiken. Omdat overbrenging van de stoffelijke resten naar Tilburg op dat moment onmogelijk was is hij in Riel begraven. Pastoor van Raamsdonk  heeft destijds de toezegging gedaan dat het graf ”zonder betaling van grafrechten”  door de familie in stand mocht worden gehouden zonder hieraan een tijdslimiet te verbinden. Dit onderhoud wordt tot op heden ook door enkele familieleden gedaan. Alhoewel er in de familie nooit duidelijk is gesproken over zijn hulp aan onderduikers en/of de geallieerden moet ik ronduit toegeven dat ik dit NIET uitsluit. Er zijn na dit vreselijke gebeuren vele geruchten ontstaan over Heinz Game. O.a. dat hij Pro-Duits zou zijn geweest omdat hij een moeder had van Duitse afkomst. Maar zijn vader was een goed – Nederlander en die vertelde ons altijd dat Heinz totaal geen sympathie toonde voor de Duitsers, maar er een hartgrondige hekel aan had. Het was een jongeman die altijd klaarstond voor anderen en iedereen wilde helpen. Hij was slachtoffer van een granaatvuur en misschien ook wel een beetje een held. De waarheid ligt in het midden.

Nu dit jaar 2009 is het 65 jaar geleden dat deze Heinz Game om het leven kwam. Misschien zullen er mensen zijn die op 24 oktober, de sterfdag van Heinz Game,  een bloemetje gaan leggen op zijn graf. Omdat men hem niet zal vergeten. Dit verhaal van Heinz Game is door mij geschreven zodat die vreselijke oorlogstijd met al zijn drama’s niet vergeten zullen worden.

Wim Reijnders, lid en redactielid van het Heem Carel de Roy Alphen en Riel en promoot Riel. Ik ben oud-Rielenaar.