Boeddha centraal in de Wereldwinkel
Soms is een klant van de Wereldwinkel beter op de hoogte van de herkomst of betekenis van een artikel dan de dienstdoende vrijwilliger. Dat kan zijn omdat iemand lang in Guatemala, Ghana of India heeft gewoond en onmiddellijk het kleurige keramiek, het kunstige houtsnijwerk, de mooie kralen of de gebruikte motieven herkent.
Bij boeddhabeelden overkomt het de winkelier nogal eens dat een klant alles af weet hun betekenis. Dan weet die klant meer dan de verkoper zelf en meer dan op de productinformatie staat die de Wereldwinkel voor zijn klanten beschikbaar heeft.
Op dit moment staan in de etalage bijzonder veel boeddhabeelden en ook in de rest van winkel zijn boeddha’s te zien (en te koop!) in allerhande verschijningsvormen, materialen en formaten.
Boeddha’s eigenlijke naam is Siddharta Gautama. Hij leefde waarschijnlijk rond 500 voor Christus en is de stichter van het Boeddhisme (dat geen godsdienst is, maar een levenswijze). Hij was de zoon van een koning in Noordoost India en werd op 29-jarige leeftijd asceet. Door meditatie kreeg hij volledige kennis over zijn vroegere levens en over het proces van oorzaak en gevolg. De rest van zijn leven verkondigde hij zijn leer. Hij stichtte een monnikenorde en bracht de laatste 25 jaar van zijn leven door in een klooster. Op 80-jarige leeftijd overleed hij.
De afbeeldingen van Boeddha zijn heel divers, afhankelijk van de betekenis en ook van het land van oorsprong. Zo komen de lachende boeddha’s oorspronkelijk uit China. Deze “dikbuik boeddha’s” staan voor geluk, succes, welvaart en voorspoed. De Wereldwinkel heeft ze vooral afkomstig uit Nepal, in keramiek, al dan niet beschilderd, in verschillende kleuren en groottes. Drie van die beeldjes beelden samen het spreekwoord ‘horen, zien en zwijgen’ uit. Uit Thailand komt een kleine zwarte lachende boeddha.
Ingetogener zijn de slanke boeddha’s met een bolvormige versierde knop op het hoofd, het symbool van Boeddha’s grotere inzicht. De Wereldwinkel heeft heel diverse boeddha-hoofden. Uit Indonesië komt een groot ruw blok waaruit het gezicht van Boeddha naar voren komt. Uit Nepal een koperen kopje op een lange standaard en keramiek bustes in verschillende kleuren. Ook uit Nepal een plateau met drie boeddha’s die ook samen ‘horen, zien en zwijgen’.
Heel mooi is de boeddha in stemmige kleuren in meditatiehouding op een console. De rechterhand rust op de knie met de vingers naar beneden en de handpalm van de linkerhand is naar het lichaam gekeerd, een houding die ‘aanraking van de aarde’ symboliseert.
Een bijzondere plaats neemt de Yogiman in, die zijn oorsprong vindt in Indonesië en India en een in zichzelf gekeerde, mediterende man voorstelt, ook wel de ‘weeping Buddha’ genoemd. (Meer over deze en andere houdingen, attributen en verschijningsvormen van boeddhabeelden zijn in overvloed op internet te vinden.)
De Wereldwinkel heeft een indrukwekkende grote Yogiman in de etalage staan, met zijn rug naar de deur. En zo hoort het ook! Van Yogiman wordt gezegd dat hij al het kwade buiten de deur houdt wanneer hij met zijn rug naar de deur toe wordt geplaatst. De vrijwillige winkeliers zitten voorlopig wel goed. Door dagelijks over de rug van de Yogiman te aaien en hem goed te behandelen worden volgens de legenden zorgen weggenomen en groeit het zelfvertrouwen.